De som är inriktade på att lära sig att hantera ett område får jobb betydligt lättare än de prestationsinriktade, enligt forskaren Christina Nerstad.
Bild: Getty Images
De som är inriktade på att lära sig att hantera ett område får jobb betydligt lättare än de prestationsinriktade, enligt forskaren Christina Nerstad.

Viljan att lära sig - bra egenskap i arbetslivet

ARBETSLIV2019-11-12

En del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.

Hon pekar exempelvis på en nederländsk studie som visar att arbetssökande som är inriktade på att lära sig att hantera ett område får jobb betydligt lättare än de prestations­inriktade. ”En förklaring kan vara att de prestationsorienterade upplever det som ett större nederlag att de inte har jobb, och den bemästringsorienterade är mycket mer uthållig över en längre period”, säger hon i en intervju på universitetets hemsida.

En slutsats kan vara att det är en hjälp för arbetssökande att träna på att bli mer bemästringsorienterade, anser Christina Nerstad. Sådan träning kan också vara viktig för chefer i arbetslivet som är starkt prestationsorienterade, och därmed har svårt att inse att medarbetarna kan utvecklas över tid. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA