Vill minska antalet myndigheter

PARTIPOLITIK2009-10-05

Oppositionen vill spara på Myndighetssverige. Genom effektivisering och sammanslagning av myndigheter vill Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet spara en miljard kronor årligen.

I en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter presenterar Thomas Östros, S, Mikaela Valtersson, MP, och Ulla Andersson, V, ett förslag som de menar ska effektivisera Myndighetssverige:

”Det handlar om sammanslagningar och nedläggningar, bättre förvaltning av fastigheter och IT, fler jämförelser mellan myndigheter genom 'benchmarking'. En viktig förutsättning för detta arbete är att ta till vara alla de erfarenheter och den kompetens som personalen i de olika myndigheterna besitter. Därför ska effektiviseringsprogrammet genomföras i nära samarbete med de anställda.”

Oppositionen vill bland annat slå ihop polisens nationella och regionala myndigheter. De vill också fusionera Statens kriminaltekniska laboratorium med Rättsmedicinalverket. Även myndigheter för bostadspolitik, högskoleadministration och statlig fastighetsförvaltning kan enligt debattartikeln effektiviseras genom sammanslagningar.

De tre partierna vill också att myndigheterna ska jämföras med varandra genom att man inför administrativa nyckeltal för den statliga förvaltningen. De skriver också i artikeln att myndigheternas anslagssparande bör begränsas.

Totalt kan de föreslagna åtgärderna leda till besparingar på 500 miljoner kronor redan nästa år, och en miljard år 2012, hävdar undertecknarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Partipolitik
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA