Annons:
kultur
Kultur
AVChristian Örjestål0 kommentarerTyck till!

The Vinyl Trilogy tillät Nicolai Dunger att göra ny musik

Nicolai Dungers cykel är rostig, sliten och skev. En gång i tiden var den ny, blänkande och pigg. Nu står den bara där, anspråkslöst lutad mot en vägg. Den påminner om en sång.

”And yes I’m wondering where all the straight talk, laughing and playing went?
In other words where did my youth and happiness go?
Now I’m asking you my lord, where’s my youth and happiness today?”

Nicolai Dunger – Blemished Blues (Blind Blemisched Blues)

– Jag köpte den för 200 kronor, berättar Nicolai och kastar en snabb blick på cykeln. Det är ingen idé att betala mer. Den kommer säkert ändå snart att bli stulen.

Med eller utan sin cykels hjälp har den i dag 33-årige Nicolai kommit en bra bit på vägen sedan han som 17-åring skrev sin första låt. Idag har han spelat in fler skivor än vad många artister drömmer om att göra under en hel karriär.

Men det började med någonting helt annat.

– När jag var liten ville jag bara bli fotbollsproffs. Det var det enda jag drömde om att göra.

Efter lovande spel i diverse fotbollsklubbar och plats i juniorlandslaget ändrades plötsligt drömmen. Halvägs framme vid målet stannade Nicolai upp, greppade en gitarr och började trevande söka över nylonsträngarna efter melodier.
Skivbolaget Telegram lyssnade, gav tummen upp och Nicolai spelade in två album på lika många år, sedan blev det tyst.

1999 tar Nicolai och startar om på nytt. Den här gången lyssnar hela Popsverige.

– ”This Cloud is Learning” var en verklig nystart för mig. På ett helt annat sätt än tidigare började jag ta ansvar för min egen karriär. De två första skivorna kommer alltid att finnas där för mig. Men det var med ”This Cloud …” som Nicolai Dunger introducerades.

”This Cloud is learning” mottogs med öppna armar av kritikerna. Plötsligt var en ensam norrbottning med gitarr det absolut mest rätta och Nicolai jämfördes med alla från Van Morrison och Elliot Smith till Bob Dylan och Tim Buckley. Skillnaden var dock – enligt vissa kritiker – att Nicolai förvaltade ett helt eget uttryck, det norrbottniska, i sina texter.

– Jag känner jättemycket för Norrbotten. Det är ju mitt hem. Men jag tycker inte att min musik har någon stark ton av just det norrbottniska. Lyssna på min musik och jag tror att du kan urskilja något helt annat.

Nicolai rullar en cigarett under tystnad innan han fortsätter.

– Det är klart att många av de människor jag valt att jobba med kommer från Norrbotten. Det har inte varit något medvetet val men jag trivs med dem och vill ha dem omkring mig när jag arbetar. Det känns bäst så.

En musiker som Nicolai vill ha omkring sig när han arbetar är The Bear Quartets Jari Haapalainen. Är det han som kommer med det norrbottniska på Nicolais skivor?

– Jari är hemskt mycket norrlänning. Ingenting ska vara enkelt för honom – han vill kämpa och det kanske hörs i hans produktioner. Det är det som musik kommer ur: möten mellan människor under en viss tid. Mitt arbete med Jari har fungerat jävligt bra.

The Vinyl Trilogy – som nu getts ut på cd – är tre skivor som Nicolai spelade in under ett år. Varje skiva ger en ny sida åt Nicolai. Här går han från psykedelisk blues och Marcel Proust till Charles Mingus och marschmusik. Allt med en axelrycknings lätthet.

– För mig som en ganska traditionell singer/songwriter är det alltid jävligt utmanande att träffa nya människor att spela med. Och spela ny musik, trilogin lät mig göra det. Här spelar jag ju jazz till och med.

Trilogin består av Blind Blemished Blues, A Dress Book och avslutas med den så kallade Greklandsvinylen, Sweat Her Kiss. För Nicolai har varje skiva en roll att fylla (se ovan).

Nicolai fimpar cigaretten och tittar upp mot solen, kisar, väntar ut en dundrande Harley Davidson innan han säger:

– Jag vägrar att vara en fånge under människors förväntningar.
Det tar några dagar innan jag förstår.

I takt med att syrsorna spelar mellan låtarna på Sweat Her Kiss inser jag att Nicolai Dunger inte kan sitta still. Kanske är det därför han har en så gammal och rostig cykel? För om den skulle bli stulen kan han alltid köpa en ny och fortsätta framåt.

 

Nicolai Dunger om TheVinyl Trilogy:

Blind Blemished Blues
Den skiva som jag tycker bäst om. Det är skivan som tog oskulden av det här projektet. Det var en jävla kraft som kom ut ur det mötet, det var stora insatser, ärliga insatser från oss alla. Min absoluta favorit.

A Dress Book
A Dress Book är ett slags soundtrack till mitt liv. Alla titlarna hänvisar till platser som varit viktiga för mig. Som Trossgatan i Piteå eller Blåsutvägen i Stockholm eller Kibbutz Tseelim i Israel. Det mest filmiska jag gjort och det mest jazzinspirerade. Så här låter det när jag spelar jazz.

Sweat Her Kiss
– Vi spelade in den i Grekland, utomhus. En hyllning till allt det andra vi gjort. En skiva som på något sätt skulle knyta ihop hela projektet. Jag ville ha en avslappnad och skön inspelning där jag liksom gick tillbaka till mina rötter; en nylonsträngad gitarr och låtarna, och det tycker jag att vi lyckades att skapa. Vi var otroligt avslappnade.

Ämnen: Kultur
Fakta

Nicolai Dunger är aktuell med den vinyltrilogi som nu släpps som en cdbox. I höst kommer en ny skiva inspelad tillsammans med Will Oldham och därefter ett samarbete tillsammans med gruppen Mercury Rev.
Diskografi
Songs Wearing Clothes (1996)
Eventide (1997)
This Cloud is Learning (1999)
Soul Rush (2001)
The Vinyl Trilogy (2002)

Bli den första att tycka till!
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetArbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.
MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAPNyhetI september hoppade företagshälsovården av sitt uppdrag på Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak. Samtidigt sade skyddsombudet upp sig. Nu har man utsett ett nytt skyddsombud och anlitat ett nytt företag för att kartlägga arbetsmiljön. ”Det är klart att det som har varit har påverkat”, säger nya skyddsombudet Håkan Åhlenius till Publikt.
POLISENNyhetAtt civilanställda inom Polisen ska få använda sig av den logga som poliser har på uniformen är en fråga som ST har drivit en tid. Arbetsgivaren närmar sig nu ett beslut. ”Vi har en positiv inställning till det”, säger Tomas Rosenberg, chef på myndighetens HR-avdelning, till Publikt.
TillitsreformenFördjupningFör fem år sedan aviserade regeringen en ”tillitsreform” som utlovade större frihet och en minskad administ­rativ börda för offentlig­anställda. Men kritiker varnar för att förändringen kan bli kosmetisk, och facken tycks stå vid sidan om.

Läs mer

Dansk reform med förhinder

SCBNyhetStatistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.
StatsförvaltningNyhetArbetsgivarverket har tagit fram två nya webbutbildningar för ledare och medarbetare i staten. Utbildningarna är tillgängliga för alla på myndighetens webbplats.
DomstolarnaNyhetDet har blivit vanligare att människor försöker smuggla med sig knivar och andra vapen in i domstolarna. För ordningsvakterna innebär det en alltmer hotfull arbetsmiljö. ”Det är klart att det känns obehagligt ibland”, säger Jenny Fällström, ordningsvakt vid Södertörns tingsrätt.
UPPHANDLINGSMYNDIGHETENNyhetLiten, men smart och modern. Så beskrivs Upphandlingsmyndigheten i juryns motivering till priset som Sveriges modernaste myndighet.
SPÅRTRAFIKENNyhetNär en lokförare vid Green Cargo nyligen avled i en arbetsplatsolycka i Piteå var det den tredje dödsolyckan på två år inom bolaget. STs sektionsordförande Kenth Bergqvist kan inte uttala sig om orsaken till olyckan, men konstaterar att generellt sett är stress en riskfaktor som kan leda till olyckor: ”Man måste titta på vår schemaläggning och se över kollektivavtalet kring arbetstider”, säger han till Publikt.
AssistansNyhetI ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.
A-kassaNyhetDet finns flera blindskär för a-kassorna när det gäller att hantera a-kassa i samband med studier. Det framgår av IAFs granskning av hur a-kassorna sköter arbetslöshetsersättning till personer som studerar.
ArbetsförmedlingenNyhetFlera partier i riksdagen har börjat samla sig i ett motstånd mot reformeringen av Arbetsförmedlingen. Enligt Expressen är en majoritet emot den snabba tidsplanen för förändringarna.
SCBNyhetCivilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.
ArbetsmarknadNyhetRegeringen måste stoppa EUs planer på en europeisk minimilön, kräver Karl-Petter Thorwaldsson, LO, Martin Linder, PTK, och Mattias Dahl, Svenskt Näringsliv, i en gemensam debattartikel. "Kollektivavtalsmodellen riskerar att på sikt ersättas av en från Bryssel statligt styrd arbetsmarknadsmodell", skriver partsföreträdarna.
ArbetslivNyhetEn del människor drivs av att lära sig nytt, medan andra mer vill prestera och vara bäst. I arbetslivet tycks de som fokuserar på att bemästra uppgifter klara sig bäst, enligt organisationsforskaren Christina Nerstad vid universitetet Oslomet.
ArbetsrättNyhetDet finns stora luckor i reglerna för offentliganställdas bisysslor, enligt en studie som genomförts av Statskontoret. Dagens reglering är komplex och svårtolkad, skriver Statskontoret.
RegeringenNyhetRegeringen KU-anmäls nu av riksdagsledamoten Ali Esbati, V, för sin hantering av Arbetsförmedlingen. Han menar att regeringens agerande är oansvarigt och därför bör granskas av konstitutionsutskottet.
STATISTISKA CENTRALBYRÅNNyhetEfter att det externa konsultföretaget Evry orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, ska nu Statistiska centralbyrån, SCB, successivt avsluta samarbetet. Exakt hur avvecklingen ska gå till förhandlar man om. ”Det här är en stor fråga för oss som jobbar på SCB”, säger Ulla Ekander Liew, vice ordförande för ST inom SCB, till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetEn intern granskning visar stora brister i Arbetsförmedlingens hantering av arbetsgivare som söker personal för subventionerade anställningar. Sju av tio får ingen återkoppling inom fyra veckor, rapporterar SVT.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare dömdes för tjänstefel i Värmlands tingsrätt efter att en man avlidit i arresten. De hade missat en del av tillsynen, enligt domen. I rätten vittnade anställda om brister i rutiner och internutbildning. Det lokala facket efterlyser arbetsgivaransvaret. ”Det är synd att de här individerna drabbas när någon annan har ansvar för säkerheten”, säger STs klubbordförande Ofle Mohamed till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens kontroll av deltidsarbetslösas arbetslöshetsersättning är bristfällig. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till efter en granskning.
BiståndNyhetStatskontoret och Ekonomistyrningsverket, ESV, får regeringens uppdrag att utreda biståndsmyndigheten Sidas effektivitet, ledning, styrning och uppföljning. Utredningen ska vara klar om ett år.
BOLAGSVERKETNyhetEtt ökande antal aktiebolag och en överskattning av hur många företagare som skulle använda ett nytt digitalt system har gjort att Bolagsverkets handläggningstider för företags årsredovisningar har skjutit i höjden. ”Personalen har varit högt belastad under en längre tid nu”, säger STs avdelningsordförande Marica Hammarlund till Publikt.
MigrationsverketNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket sedan myndigheten i ett år och åtta månader underlåtit att underrätta en asylsökande om att hans ansökan om uppehållstillstånd avslagits.
DigitaliseringNyhetAllt fler offentliga aktörer erbjuder inloggning med hjälp av e-legitimation. Åtta av tio av de statliga myndigheter som har omfattande medborgarkontakt erbjuder inloggning, skriver Myndigheten för digital förvaltning i en ny rapport.
ArbetsförmedlingenNyhetFler möten med arbetsförmedlare ökar arbetssökandes möjligheter att hitta ett jobb. Det visar en ny forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
ArbetsmiljöNyhetMer än sju av tio har inte märkt av någon förändring på sin arbetsplats efter metoo-uppropen, enligt en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av TCO.