Vision kräver 3,6 procent

AVTALSRÖRELSE2011-12-21

Fackförbundet Vision och Akademikerförbundet SSR har överlämnat sina yrkanden i avtalsrörelsen och kräver minst 3,6 procents löneökning för ett år. Det är en procentenhet mer än industrin fick.

Vision och Akademikerförbundet SSR lämnade sina yrkanden till arbetsgivaren Sveriges kommuner och landsting, SKL, på tisdagen. Huvudkravet är att säkra en reallöneökning för medlemmarna. Den begärda löneökningen ligger en hel procentenhet över den nivå som det nyligen träffade industriavtalet innebar.

Också Byggnads lämnade sina yrkande till arbetsgivarparten Sveriges Byggindustrier i går. Byggnads begär minst 3,5 procent i lönelyft i ett ettårigt avtal. Industriavtalet stannade på löneökningar med 3 procent över 14 månader, vilket omräknat till tolv månader är 2,6 procent.

Vision vill att ett särskilt utrymme avsätts för löneåtgärder för att börja åtgärda de strukturella löneskillnader som finns när man jämför anställda i kommuner och landsting och anställda i jämförbara yrken inom andra delar av arbetsmarknaden och med privatanställda yrkeskategorier med motsvarande utbildning och ansvar. En förutsättning är att löneutvecklingstakten under ett antal år är högre än industrinormen.

Visions avtalskrav tar också sikte på yngre och småbarnsföräldrar. Antalet semesterdagar för de under 40 ska öka och ett särskilt föräldrapenningtillägg ska införas under sex månader för den som tjänar mer än 7,5 basbelopp.

Förhandlingar mellan Vision och SKL påbörjas i januari med sikte att komma fram till ett nytt avtal innan det gamla går ut 1 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA