Volontärer förstärker polisen

POLISEN2013-02-05

Polismyndigheten i Halland startar volontärverksamhet. Först ut är närpolisområde Kungsbacka. Målet är att volontärerna ska vara utbildade och klara för sina första uppdrag i april.

Polisen i Halland är först ut i landet med att rekrytera frivilliga att arbeta ideellt för att skapa trygghet och förebygga brott. Främsta uppgiften blir enligt ett pressmeddelande att ”tillsammans med polisen kommunicera ut polisens budskap till medborgarna samt vara en länk mellan medborgarna och polisen”. Verksamheten ska drivas i nära samarbete med kommunerna.

”Det finns goda förutsättningar för att volontärverksamheten ska bli framgångsrik i Halland. Polisen har ett gott samarbete med externa aktörer”, skriver Helena Stenfeldt vid Hallandspolisen i ett pressmeddelande.

De som anmäler sig som volontärer kommer att få gå igenom en kortare utbildning med föreläsningar i bland annat lag och rätt, beteende och kommunikation, samt trygghets- och brottsförebyggande frågor. Vittnesteknik och sekretess är andra ämnen.

Efter utbildningen väljer volontären själv i vilken omfattning han eller hon vill ställa upp, samt med vilken typ av uppdrag. Arbetet sker helt på ideell basis utan ersättning. Volontärerna kan enligt pressmeddelandet komma att användas vid större evenemang som idrottstävlingar, musikhändelser och skolavslutningar. Volontärerna ska med sin närvaro skapa trygghet och också bidra till att exempelvis stölder försvåras.

”Planen är att ha volontärerna utbildade och färdiga för uppdrag till sista april i år”, säger Helena Stenfeldt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA