Annons:
»Jag är stolt över att vi tagit oss i kragen och gjort den här skivan«, säger Weeping Willows sångare Magnus Carlson. De övriga medlemmarna i bandets nuvarande konstellation är Niko Röhlke, Anders Hernstam och Ola Nyström. Foto: Per Kristiansen
Musik
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Weeping Willows vägrar vara inne

Med nya skivan är Weeping Willows än en gång bandet med stora stråkar och ännu större vemod. Precis som när Stockholmsgruppen slog igenom för sjutton år sedan.

För ett tag sedan gick sångaren Magnus Carlson igenom två fulla kartonger med videokassetter. Hans mamma har genom åren spelat in varenda tv-framträdande som Weeping Willows har gjort. I tre dygn satt han och gjorde om inspelningarna till datafiler.

– Jag såg att vi har lagt på oss något kilo och bytt klädstil varje år. Det jag överraskades mest av var att vi faktiskt var riktigt coola i början, säger Magnus Carlson.

Vi sitter tillsammans med gitarristen Ola Nyström på ett café mittemot Weeping Willows replokal på Södermalm i Stockholm. Där har bandet hållit till sedan starten.

I vår och i sommar kommer de att spela på teatrar och konserthus inför sittande publik.

– Innan vi startade bandet hade vi faktiskt som uttalat mål att spela på små stadshotell runt om i landet. Vi har kommit dit nu, säger Ola Nyström.

Några hus bort ligger restaurang Kvarnen. Där jobbade Magnus Carlson i baren i mitten av nittiotalet, samtidigt som han sjöng i ett coverband som tolkade amerikansk sextiotalsmusik på fullaste allvar. Efter en sammanslagning med bandet Apache bildades Weeping Willows och samma dag som tidningen Pop kom ut med en artikel om bandet började skivbolag ringa hem till Magnus Carlson. Debut­skivan Broken promise landvar storslagen, med smäktande stråkar och texter om brustna hjärtan. Detsamma kan sägas om aktuellaThe time has come, gruppens sjätte album på sjutton år. Omslaget liknar ett kuvert som skickats från förr. »At last we have made peace«, sjunger Magnus Carlson i inledande The world is far away.

– Det känns som om det börjar nu. Att allt som jag har gjort hittills har varit träning. Jag ligger lite efter er andra i bandet. I början var jag mest en glad skivsamlare, en nybörjare. Nu känner jag att jag är redo, att jag är i kapp er, säger Magnus Carlson och tittar på Ola Nyström.

Magnus Carlson ligger som vanligt bakom texterna på plattan. Han berättar att han ändrade inriktning efter reak­tionerna på andra skivan.

– Då skulle vi ta det deppiga vidare och göra på gränsen till självmords­musik. Sedan började vi höra om folk som tagit livet av sig och att vår skiva låg i skivspelaren. Det kom döds­annonser som citerade mina texter. Det blev väldigt läskigt, allt det där var ju teater från min sida. Sedan dess lägger jag alltid in lite hopp i alla låtar. Jag är äldre i dag och har barn, jag har en annan syn på världen. När man är yngre är det mer svart och vitt.

Weeping Willows har genom åren genomgått både medlemsavhopp och musikaliska genrebyten. I tidigare inter­vjuer har Magnus Carlson sett tillbaka på de tidiga skivorna med kritiska ögon.

– Jag är en självkritisk person. På de första två skivorna hade vi en enad idé om att göra vår version av att Scott Walker möter Elvisi Nashville. Vi hade vissa ramar. Sedan tröttnade vi på dem.

– Då kändes hörnet vi spelat in oss i för litet. Det blev förutsägbart, säger Ola Nyström.

– Samtidigt, med distans, så tycker jag att det var häftigt att ha sitt eget hörn, säger Magnus Carlson. Det är inte alla som har det. Och vi är väl lite tillbaka där i dag.

De fyra som nu utgör kärnan i bandet har under åren parallellt spelat med andra artister och i andra konstellationer. På den nya skivan har Goran Kajfes och Johan Berthling kommit in som producenter.

– Vi gillar att jobba med olika producenter. Goran och Johan tillförde klangidéer och instrumentering. Att en skiva låter som den gör beror ofta på hur den förra lät. Vår förra skiva var lågmäld med få pålägg. Nu ville vi smälla på och göra en större grej, säger Ola Nyström.

De blickar tillbaka på Weeping Willows sjutton år och funderar över vad de är mest stolta över. Ola Nyström kommer att tänka på en tidig spelning på en trång Stockholmsrestaurang där stråkmaskiner fick ersätta en riktig orkester.

– Vi försökte få till ett stort Las Vegas-sound i den miljön. Det var en stor kick, minns jag.

Magnus Carlson lägger till:

– Jag är stolt över att vi tagit oss i kragen och gjort den här skivan. Att vi har överlevt, hållit ihop och nu gör come­back. Sedan är jag stolt över att vi hade en stark integritet från början, att vi aldrig tackat ja till att vara med i töntiga tv-program eller sammanhang. Vi har aldrig försökt att vara inne, vi har bara gjort vår grej.

Bli den första att tycka till!
OmlokaliseringNyhetEn statlig utredning föreslår att 80 jobb från fem olika statliga myndigheter omlokaliseras från Stockholm till Härnösand. De myndigheter som föreslås flytta tjänster är Kammarkollegiet, Sida, Skatteverket, Skolverket, Socialstyrelsen.
ARBETSMILJÖNyhetAdministratörer inom forskarutbildning på tio lärosäten kräver i en skrivelse omfattande förbättringar av högskolans nya stora it-system Ladok 3. Systemet skapar stora arbetsmiljöproblem och stora risker för doktorandernas rättssäkerhet, sägs det i skrivelsen.
ArbetsmarknadNyhetI en internationell jämförelse är den svenska sysselsättningen hög och trendmässigt ökande. Det beror bland annat på att många kvinnor och äldre deltar i arbetskraften, enligt en rapport från IFAU.
Nationella transportenhetenFördjupningAnders von Gegerfelt, Daniel Sjöblom, Thomas Näslund och Daniel Johansson kör frihetsberövade personer på Kriminalvårdens och andra myndigheters uppdrag. Människorna de kör kan vara våldsamma och farliga och Kriminalvårdens nationella transportenhet sätter säkerheten främst.
StatsförvaltningNyhetRegeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar, uvas, har saknat strategiskt innehåll och nått få av de berörda. Det kommer Statskontoret fram till efter en granskning.
DigitaliseringNyhetArbetsförmedlingen utnämns av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, till årets e-handelsmyndighet. Bolagsverket blev fjolårets matchningsraket sedan myndigheten drastiskt ökat matchningen av fakturor.
StatsförvaltningNyhetStatens myndigheter borde informera mer om aktuella EU-frågor. Det är Statskontorets slutsats efter en granskning av hur tolv myndigheter sköter information och samråd med civilsamhället.
LÖNERNyhetFör fjärde året i följd toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon löneligan för de myndighetschefer som lönesätts av regeringen. En löneförhöjning på 4 600 kronor gör att hon nu tjänar 174 600 kronor i månaden.
KRIMINALVÅRDENNyhetUngdomar som Kriminalvården ska transportera till hem för tvångsvård kan bli sittande flera dagar i polisarrest, enligt en rapport från Justitieombudsmannen, JO. Orsaken är att Kriminalvården inte har tillräcklig kapacitet för uppdraget.
HÖGSKOLANNyhetDet är nödvändigt att bygga ut högskolan, säger Matilda Ernkrans, S, minister för högre utbildning och forskning. Hon vill också att lärosätena ska minska andelen otrygga anställningar.
MIGRATIONSVERKETNyhetI en chefsenkät på Migrationsverket svarar mer än hälften att de inte tycker att myndigheten har en ändamålsenlig styrning och ledning. ”Det är uppseendeväckande”, anser STs Kent Helgesson.
DiskrimineringNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, inleder en tillsyn för att kontrollera att högskolor och universitet följer diskrimineringslagens krav på att aktivt arbeta mot diskriminering.
ArbetsmiljöNyhetPå flera myndigheter har antalet anmälda fall där anställda utsatts för hot och våld ökat, visar Publikts granskning. Erica Zemgals blev misshandlad av en arbetssökande. ”Jag hade inte en chans att larma innan knytnävsslaget kom”, säger hon.
KriminalvårdenNyhetBristen på platser i flera häkten och en allmän platsbrist i landets fängelser har lett till negativa konsekvenser för de intagna, konstaterar JO efter en serie inspektioner.
SiSNyhetEn anställd vid Statens institutionsstyrelse, SiS, har dömts i hovrätten till fängelse i 3,5 år för flera fall av våldtäkt mot barn, rapporterar Ekot. Brotten har begåtts på ett ungdomshem där mannen jobbade.
ARBETSMILJÖNyhetAntalet godkända arbetsskador ligger i stort sett stilla, enligt en ny rapport från AFA Försäkring. Detta efter närmast en fördubbling sedan 2007.
JONyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i Skåne län, sedan en lantbrukare ännu efter tre år inte fått något besked om en ansökan om jordbruksstöd. Det visar enligt JO en förvånansvärd nonchalans.
SjukförsäkringNyhetKvinnor sjukskrivs i högre grad än män för psykisk ohälsa trots likartad funktionsnedsättning, visar en rapport från Riksrevisionen. "Granskningen visar att sjukförsäkringssystemet inte verkar kunna åstadkomma en likformig bedömning av kvinnor och män", kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren rapporten.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter, SSC, bjuder in fler myndigheter och aktörer att delta i samarbetet vid de lokala servicekontoren. I en debattartikel skriver myndighetens generaldirektör Thomas Pålsson att bibehållen offentlig service kräver nya arbetssätt.
StatsförvaltningNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten inte haft koll på sin e-post. I närmare tio års tid skickades e-post till en adress som ingen hade till uppgift att kontrollera.
RIKSARKIVETNyhetEn privatperson som begärde ut allmänna uppgifter från Riksarkivet fakturerades för de 15 minuter som det tog att leta fram uppgifterna. Nu kritiseras myndigheten av Justitieombudsmannen.
ARBETSDOMSTOLENNyhetST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.
StatsförvaltningNyhetDen statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Norrbottens och Gotlands län tillhör topp tre både sett till antalet statliga arbetsställen per invånare och till antalet sysselsatta i statlig förvaltning per invånare. Det framgår av en kartläggning som gjorts av landets länsstyrelser i samverkan.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen gjorde rätt när myndigheten efter sju år gav upp om att hitta ett jobb åt en arbetssökande. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Det fanns särskilda skäl att återkalla hens anvisning till jobb- och utvecklingsgarantin.
MigrationNyhetDomstolarnas handläggning i migrationsmål är orimligt långsam, konstaterar Justitieombudsmannen, JO, efter en granskning. JO har granskat ett ärende där en 14-årig pojke fått vänta nästan fyra år på ett beslut om uppehållstillstånd.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingens matchningsarbete vilar på en svag kunskapsgrund. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Enligt rapporten ökar det risken för att arbetssökande inte får likvärdigt stöd.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetGeneraldirektören Mikael Sjöberg lämnar Arbetsförmedlingen när hans förordnande går ut nästa år. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Sveriges Radio att hon är nöjd med hans arbete men att det är dags att byta chef.
StatsförvaltningNyhetNio myndigheter samverkar i planer för att lansera en e-tjänstelegitimation för statsanställda, skriver Computer Sweden. 36 000 anställda berörs inledningsvis av tjänsten, som ska drivas av Försäkringskassan.