Annons:
»Jag är stolt över att vi tagit oss i kragen och gjort den här skivan«, säger Weeping Willows sångare Magnus Carlson. De övriga medlemmarna i bandets nuvarande konstellation är Niko Röhlke, Anders Hernstam och Ola Nyström. Foto: Per Kristiansen
Musik
Kultur
AVAnders Dahlbom0 kommentarerTyck till!

Weeping Willows vägrar vara inne

Med nya skivan är Weeping Willows än en gång bandet med stora stråkar och ännu större vemod. Precis som när Stockholmsgruppen slog igenom för sjutton år sedan.

För ett tag sedan gick sångaren Magnus Carlson igenom två fulla kartonger med videokassetter. Hans mamma har genom åren spelat in varenda tv-framträdande som Weeping Willows har gjort. I tre dygn satt han och gjorde om inspelningarna till datafiler.

– Jag såg att vi har lagt på oss något kilo och bytt klädstil varje år. Det jag överraskades mest av var att vi faktiskt var riktigt coola i början, säger Magnus Carlson.

Vi sitter tillsammans med gitarristen Ola Nyström på ett café mittemot Weeping Willows replokal på Södermalm i Stockholm. Där har bandet hållit till sedan starten.

I vår och i sommar kommer de att spela på teatrar och konserthus inför sittande publik.

– Innan vi startade bandet hade vi faktiskt som uttalat mål att spela på små stadshotell runt om i landet. Vi har kommit dit nu, säger Ola Nyström.

Några hus bort ligger restaurang Kvarnen. Där jobbade Magnus Carlson i baren i mitten av nittiotalet, samtidigt som han sjöng i ett coverband som tolkade amerikansk sextiotalsmusik på fullaste allvar. Efter en sammanslagning med bandet Apache bildades Weeping Willows och samma dag som tidningen Pop kom ut med en artikel om bandet började skivbolag ringa hem till Magnus Carlson. Debut­skivan Broken promise landvar storslagen, med smäktande stråkar och texter om brustna hjärtan. Detsamma kan sägas om aktuellaThe time has come, gruppens sjätte album på sjutton år. Omslaget liknar ett kuvert som skickats från förr. »At last we have made peace«, sjunger Magnus Carlson i inledande The world is far away.

– Det känns som om det börjar nu. Att allt som jag har gjort hittills har varit träning. Jag ligger lite efter er andra i bandet. I början var jag mest en glad skivsamlare, en nybörjare. Nu känner jag att jag är redo, att jag är i kapp er, säger Magnus Carlson och tittar på Ola Nyström.

Magnus Carlson ligger som vanligt bakom texterna på plattan. Han berättar att han ändrade inriktning efter reak­tionerna på andra skivan.

– Då skulle vi ta det deppiga vidare och göra på gränsen till självmords­musik. Sedan började vi höra om folk som tagit livet av sig och att vår skiva låg i skivspelaren. Det kom döds­annonser som citerade mina texter. Det blev väldigt läskigt, allt det där var ju teater från min sida. Sedan dess lägger jag alltid in lite hopp i alla låtar. Jag är äldre i dag och har barn, jag har en annan syn på världen. När man är yngre är det mer svart och vitt.

Weeping Willows har genom åren genomgått både medlemsavhopp och musikaliska genrebyten. I tidigare inter­vjuer har Magnus Carlson sett tillbaka på de tidiga skivorna med kritiska ögon.

– Jag är en självkritisk person. På de första två skivorna hade vi en enad idé om att göra vår version av att Scott Walker möter Elvisi Nashville. Vi hade vissa ramar. Sedan tröttnade vi på dem.

– Då kändes hörnet vi spelat in oss i för litet. Det blev förutsägbart, säger Ola Nyström.

– Samtidigt, med distans, så tycker jag att det var häftigt att ha sitt eget hörn, säger Magnus Carlson. Det är inte alla som har det. Och vi är väl lite tillbaka där i dag.

De fyra som nu utgör kärnan i bandet har under åren parallellt spelat med andra artister och i andra konstellationer. På den nya skivan har Goran Kajfes och Johan Berthling kommit in som producenter.

– Vi gillar att jobba med olika producenter. Goran och Johan tillförde klangidéer och instrumentering. Att en skiva låter som den gör beror ofta på hur den förra lät. Vår förra skiva var lågmäld med få pålägg. Nu ville vi smälla på och göra en större grej, säger Ola Nyström.

De blickar tillbaka på Weeping Willows sjutton år och funderar över vad de är mest stolta över. Ola Nyström kommer att tänka på en tidig spelning på en trång Stockholmsrestaurang där stråkmaskiner fick ersätta en riktig orkester.

– Vi försökte få till ett stort Las Vegas-sound i den miljön. Det var en stor kick, minns jag.

Magnus Carlson lägger till:

– Jag är stolt över att vi tagit oss i kragen och gjort den här skivan. Att vi har överlevt, hållit ihop och nu gör come­back. Sedan är jag stolt över att vi hade en stark integritet från början, att vi aldrig tackat ja till att vara med i töntiga tv-program eller sammanhang. Vi har aldrig försökt att vara inne, vi har bara gjort vår grej.

Bli den första att tycka till!
NyhetDen nedåtgående trenden för högskoleutbildningar har brutits. Till höstterminen i år sökte nästan 400 000 personer, knappt två procent fler än förra året, enligt statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.
KollektivtrafikNyhetRegeringen vill ha ett nationellt biljettsystem för all kollektivtrafik i hela Sverige. En särskild utredare har fått uppdraget att ta fram underlag för hur ett sådant system kan utformas för att förenkla för resenärerna.
TRAFIKVERKETNyhetTrafikverket ska få mer ansvar för underhållet av landets järnvägsspår. En utredare ska undersöka vilka delar av spårunderhållet som är lämpligt att flytta över från entreprenören Infranord till Trafikverket.
På jobbet: rättshaveristerPå jobbetMyndigheter ska ge service. Men när någon hör av sig gång på gång med ständigt nya frågor och krav är det lätt att bli frustrerad. Experternas råd är att hålla dig sval och göra det du måste. Men inte mer.
HögskolanNyhetEffektiviteten på högskolor och universitet har ett samband med hög personalomsättning. Flera lärosäten skulle kunna öka sina prestationer inom undervisning och forskning utan ökade resurser, visar en granskning från Riksrevisionen. Högst förbättringspotential har exempelvis Linnéuniversitetet och Karlstads universitet.
StatsförvaltningNyhetDet finns allvarliga brister i svenska myndigheters förmåga motverka att penningtvätt och finansiering av terrorism. Enligt en rapport från Polisen saknas resurser, verktyg och tillräckligt lagstöd.
rättsväsendetNyhetFör några år sedan beslutade regeringen att Kriminalvården skulle ta över vissa transporter av frihetsberövade från Polisen. När regeringen nu gör ett försök att vrida tillbaka ansvarsfördelningen en smula är myndigheterna fortsatt oense. Polisen anser att det leder till att myndigheten inte kan "fokusera på grunduppdraget".
SkatteverketNyhetNy lagstiftning ger utredare på Skatteverket möjlighet att punktbevaka personer som misstänks för brott. Sedan 1 juli kan Skatteverket självt utreda misstänkt penningtvätt och falska identiteter, skriver Dagens Nyheter.
DigitaliseringNyhetFöråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, uppger Ekot.
Hallå där!NyhetGunnar Holmgren, som tillträder posten som Arbetsgivarverkets generaldirektör 21 augusti, tycker att staten behöver bli bättre på att locka ungdomar.
STATSFÖRVALTNINGNyhetStaten har färre kontor lokaliserade i kommunerna nu jämfört med för fem år sedan. Och andelen kommuner med få myndighetskontor ökar förmodligen de närmaste åren, visar en sammanställning från Statskontoret där tio myndigheter ingår.
SocialförsäkringarNyhetRegeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att förbättra stödet till unga som får avslag på ansökan om aktivitetsersättning. Samverkan med Arbetsförmedlingen, kommunerna och vården ska bli bättre.
RättsväsendetNyhetHandläggningstiderna i Svea hovrätt kommer bli längre på grund av den ökande arbetsbelastningen. På två år har antalet mål vid domstolen ökat med en femtedel, samtidigt som resurserna minskar.
PensionNyhetDet är fortfarande vanligast att statsanställda går i pension mellan 65 och 67 års ålder, visar en sammanställning av pensionsavgångar under perioden 2013–2018 från Statens tjänstepensionsverk. Under perioden gick knappt var tredje i pension före 65 och var femte efter 67 års ålder.
STNyhetPå måndag startar STs värvningsturné i Kiruna. Fem personer har anställts för att åka landet runt med husbil fram till 4 december. STs totala budget för värvning i år är 15 miljoner kronor och förbundet hoppas värva runt 7 500 nya medlemmar, enligt projektledaren Karin Ahlgren.
HÄLSANyhetArbetslösa skattar sin hälsorelaterade livskvalitet sämre än de som har ett jobb. Särskilt markant är skillnaden vad gäller ångest och depression, visar en studie vid Umeå universitet, som tidningen Arbetsliv uppmärksammar.
InternationelltNyhetDanmark överväger förstärkt gränskontroll vid gränsen mot Sverige, efter två sprängattentat mot Skattestyrelsen och utanför en närpolisstation senaste veckan. Två män, hemmahörande i Sverige, misstänks för attentatet mot Skattestyrelsen.
informationssäkerhetNyhetPrimula, det system som ett fyrtiotal myndigheter använder för löneutbetalningar, misstänks ha drabbats av ett dataintrång. Statens servicecenter har nu skickat en varning till samtliga dessa myndigheter. En myndighetsanställd har polisanmälts för det misstänkta intrånget.
ArbetsmiljöNyhetTrakasserier och hot bör anses särskilt allvarliga om de drabbar statligt anställda. Staten som arbetsgivare behöver också få större möjlighet att skydda och hjälpa anställda som hotas eller trakasseras, anser Arbetsgivarverket i en skrivelse till regeringen.
LEDARSKAPNyhetKvinnliga chefer bedöms prestera bättre än manliga på 17 av 19 kompetensområden som är viktiga för ledarskap, enligt en amerikansk studie som presenteras i Harvard Business Review.
KRIMINALVÅRDENNyhetVar femte dansk kriminalvårdare som utsatts för hot och våld på jobbet utvecklar symtom på posttraumatiskt stressyndrom, enligt en dansk studie. Svensk kriminalvård skulle behöva mer kunskap om problemet, anser ST-företrädaren Joachim Danielsson.
DigitaliseringNyhetI en promemoria föreslår justitiedepartementet en ökad digitalisering av domstolarnas mål- och ärendehantering. Syftet är att effektivisera verksamheten och förbättra servicen till medborgarna.
ArbetsmiljöNyhetDiskrimineringsombudsmannen, DO, och Arbetsmiljöverket genomför särskilda informationsinsatser för att öka arbetsgivares kunskaper om hur man motverkar trakasserier och sexuella trakasserier.
HögskolanNyhetMöjligheten att bli antagen till högskolan baserat på reell kompetens har inte lett till att många studenter utan formell behörighet har antagits, konstaterar Dagens Nyheter i en serie artiklar. Nu vill högskoleministern införa ett nationellt behörighetsprov.