Ylva Nilsson: Nya vindar i Bryssel

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2010-03-02

En ny EU-kommission värmer upp inför en hårdkokt mandatperiod. Den ekonomiska krisen ska vändas och då får mjuka frågor stå åt sidan, skriver Ylva Nilsson.

Margot Wallström med sitt ansvar för demokrati och medborgarinflytande lämnar. In kommer Cecilia Malmström med ansvar för polissamarbete, gränskontroller och asylpolitik. Mjuka frågor ersätts av hårda beslut – och det inte bara på den svenska stolen i EU-kommissionen.

Den nya kommissionen har rullat upp skjortärmarna. Det är lika bra att alla på svenska myndigheter sätter sig upprätt i sina stolar. Det finns goda chanser att de blir närgånget granskade framöver.

Ta tjänstedirektivet. Det kan bli en samhällsekonomisk vinst på 63 miljarder euro och 2,5 miljoner nya jobb om euro­peiska tjänsteföretag utnyttjar den rörlighet de fick vid årsskiftet.

Nationella myndigheter är beryktade för sin ovana att kräva tillstånd, tester och ifyllda blanketter av utländska företag. Men den här EU-kommissionen har bestämt sig för att gå ut hårt och inte låta någon tendens till fördröjning passera.

                                                         — •l• —

Finansdepartementet och andra budgetansvariga i myndighetsvärlden bör lystra. Nya krav om ekonomisk och finansiell inrapportering till Bryssel kan väntas.

Grekland har som bekant utlöst en kris för euron, bland annat genom att mörka för EU hur illa det ekonomiska läget egentligen varit. Att låta Grekland sjunka fanns aldrig som alternativ, alla EU-länder sitter i samma båt.

Men konsekvensen av slarvet blir sannolikt att EU-kommissionen kommer att släppas in i nationella räkenskaper i framtiden – hos alla, inte bara Aten. Icke-euroländer som Sverige lär inte slippa undan.

Och så klimatarbetet. Hyperaktiva Connie Hedegaard, ny klimatkommissionär, är redan igång. Var är era nationella handlingsplaner? Har ni koll över jordbrukets utsläpp? Hur mycket låter ni tunga transporter släppa ut?

Bryssel kommer att ligga över er.

                                                         — •l• —

Senast en ny kommission tillträdde, 2005, var EUs stora utmaning att vinna medborgarnas förtroende. Margot Wallström fick den otacksamma och svårlösta uppgiften.

I dag är utmaningen att få Europa på fötter i den värsta krisen sedan 1930-talet, trots att Kina och Indien krossar oss i grenen konkurrenskraft. Samtidigt ska våra samhällen klimat­anpassas.

Mjuk politik väger inte tungt i kristider. EUs ekonomiska samordning har hittills bestått av välvilliga uppmaningar. Det kommer att ändras.

EUs förra tillväxtprogram, Lissabonstrategin, byggde helt på frivillighet. Tio år senare är det också svårt att se några resultat. Räkna med att frivilligheten får stå tillbaka när EU-regeringarna i mars klubbar en ny tillväxtplan, EU 2020.

Den förra EU-kommissionens stora bekymmer – medborgarnas förtroende för EU – är en fråga som europeiska politiker har lämnat därhän den här gången.

Paradoxalt nog är det nu som förtroendet tycks växa. När kriserna är globala, tycks många européer lättare kunna leva med att EU håller i rodret.

Ylva Nilsson är frilansjournalist och tidigare Brysselkorre­spondent för Svenska Dagbladet och Dagens Industri. Hon drev 2006–2008 sajten Europa-Nytt.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA