Yrkesintroduktion snedvrider inte konkurrensen

ARBETSMARKNAD2016-04-27

Det arbetsmarknadspolitiska stödet till yrkesintroduktion har inte snedvridit konkurrensen mellan företag. Det kommer Konkurrensverket fram till i en rapport till regeringen.

Sedan januari 2014 ger staten ekonomiskt löne- och handledningsbidrag till anställningar för yrkesintroduktion.

Under 2014 fattade Arbetsförmedlingen beslut om 902 sådana anställningar för 319 arbetsgivare. Av Konkurrensverkets granskning framgår att sammanlagt 12 miljoner kronor i stöd för yrkesintroduktion betalades ut till 271 arbetsgivare .

Bara företag med kollektivavtal eller hängavtal om yrkesintroduktion kan ansöka om stödet. Fram till mars i år har totalt 2 100 ansökningar om stöd till yrkesintroduktion beviljats av Arbetsförmedlingen.

Konkurrensverket har jämfört den ekonomiska utvecklingen mellan företag som fått stöd för yrkesintroduktion och företag som inte haft motsvarande stöd. Utvärderingen har omfattat de ekonomiska effekterna under 2014.

Analysen visar att stödet för yrkesintroduktion under 2014 har inte har haft sådan ekonomisk betydelse att det skulle kunna snedvrida konkurrensen. Men eftersom analysen omfattar relativt få företag och bara ett räkenskapsår är det inte möjligt att dra några generella slutsatser, anser Konkurrensverket.

Under såväl 2014 som 2015 fanns majoriteten av de yrkesintroduktionsanställda i privat sektor, de flesta inom byggbranschen och verkstadsindustrin. Merparten av företagen som ansöker om stödet är små företag, enligt rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA