Yrkesverksamma har farligt dålig kondition

HÄLSA2018-12-03

Varannan yrkesverksam svensk har så dålig kondition att det påverkar hälsan. De löper högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och depression. Det visar en stor studie vid Idrotts- och Gymnastikhögskolan, rapporterar Arbetsvärlden.

Konditionen hos yrkesverksamma svenskar har blivit sämre. Andelen personer med så dålig kondition att den betraktas som farlig för hälsan har ökat från 27 procent till 46 procent under åren 1997 till 2017.

Studien vid Gymnastik- och idrottshögskolan omfattar över 350 000 yrkesverksamma svenskar i åldrarna 18–74 år – alltså även personer som jobbar efter 65 – som erbjudits möjlighet att genomgå hälsoprofilsbedömning och konditionstest av sina arbetsgivare.

Forskaren Elin Ekblom Bak tror att bristande vardagsmotion är en stor anledning till att så många har dålig kondition.

”Vi är betydligt mer stillasittande i dag än vi var förut och det blir mycket skärmtid, så jag tror att en aktivitet som vi till störst del minskat är vardagsmotionen. Vi kanske tränar mer i dag, men det är punktinsatser där vi tränar några timmar i veckan och sedan är inaktiva. Vardagsmotionen, som att gå i trappor och promenera, har väldigt stor betydelse för vår kondition”, säger Elin Ekblom Bak till Arbetsvärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA