Domstolar ökar smittskyddet vid rättegångar

DOMSTOLARNA2020-11-25

Nästan alla landets tingsrätter arbetar med olika typer av coronaskydd, enligt Ekot. Smittspridningen tvingar domstolarna att minska antalet åhörarplatser och införa visir för rättens ledamöter och nämndemän.

Ekot har ställt frågor till alla landets 48 tingsrätter och fått svar från 45. Flertalet av domstolarna har begränsat antalet åhörare som tillåts i rättssalen, och ett dussintal arbetar med att sätta upp plexiglas mellan parterna i salen.

I Södertörns tingsrätt, en av landets största, ska alla rättssalar corona-anpassas med plastväggar mellan parterna, rapporterar Ekot. Rätten har också beslutat att domarna ska bära visir.

”Vi ser att vi sitter alldeles för nära varandra. Både parterna och rättens ledamöter. Tills vi har lösningen med plastväggar på plats, och ser hur det fungerar, så måste vi göra så mycket som möjligt för att skydda de som finns i salen från smittspridningen. Inte minst våra medarbetare och nämndemän”, säger rättens chef, lagman Eva-Lena Norgren, till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA