Ekonomistyrningsverket positivt till ny myndighet

STATSFÖRVALTNING2020-10-28

Ekonomistyrningsverket, ESV, är positivt till ett utredningsförslag om att en ny myndighet inrättas för att kontrollera statens utbetalningar från välfärdssystemen. Men i sitt remissvar understryker ESV att ytterligare analyser behövs.

ESV har lämnat sitt remissvar på utredningen Kontroll för ökad tilltro – en ny myndighet för att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen. ESV stödjer utredningens förslag i stort, men pekar också på några brister i utredningens förslag.

ESV är positiv till en ny myndighet för att förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar. Men ESV saknar en analys av hur vissa utbetalningar ska hanteras mellan den nya Myndigheten för utbetalningskontroll och de olika handläggande myndigheterna. ESV konstaterar att det är viktigt att systemet konstrueras rätt från start, för att undvika tidskrävande och kostsamma anpassningar i efterhand.

Om förslaget genomförs bedömer ESV att följande åtgärder kommer att krävas:

  • Regeringen behöver ändra i ekonomiadministrativa förordningar.
  • ESV behöver ändra i föreskrifter och allmänna råd.
  • Handläggande myndigheter måste anpassa sina rutiner för redovisning, internkontroll och betalningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA