Fackets försäkringar sänker a-kassan

A-KASSAN2013-09-26

Fackens egna arbetslöshetsförsäkringar bidrar till att hålla nere ersättningen från den allmänna a-kassan. Det kommer forskaren Jonas Kolsrud fram till i en avhandling.

De fackliga tilläggsförsäkringar som införts av många fackförbund sedan taket i a-kassan sänktes år 2007, leder till en sänkning av den allmänna a-kassan. Det drabbar dem som är utan tilläggsförsäkring. Det hävdar nationalekonomen Jonas Kolsrud vid Uppsala universitet i sin doktorsavhandling.

Enligt Finanspolitiska rådet får mindre än hälften av de arbetslösa 80 procent av sin tidigare inkomst i a-kassa. Samtidigt som allt färre får 80 procents ersättning har många fackförbund infört egna arbetslöshetsförsäkringar, konstaterar Jonas Kolsrud. Ofta ingår försäkringen i medlemsavgiften, men vissa förbund erbjuder den enskilde medlemmen att välja att köpa försäkringen. Med tilläggsförsäkring får man 80 procent av den tidigare inkomsten i händelse av arbetslöshet i 20-30 veckor beroende på förbund. Därefter får den arbetslöse endast ersättning från a-kassan, som räcker i sammanlagt 60 veckor.

I sin avhandling har Jonas Kolsrud kommit fram till att tilläggsförsäkringarna leder till sämre a-kassa. Med dubbla försäkringar ökar risken för att den som blir arbetslös inte kommer tillbaka i jobb lika snabbt:

”Risken för att arbetslösa kvarstannar i arbetslöshet längre än nödvändigt leder till att staten svarar med att inte höja den allmänna a-kassan. I praktiken betyder det en sänkning, som i först hand drabbar dem som inte kan få en tilläggsförsäkring via sin fackförening, samt dem som inte är med i facket”, säger Jonas Kolsrud i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA