ISF kritiserar Försäkringskassan

SJUKPENNING2013-02-01

Försäkringskassan är dålig på att motivera sina beslut när de nekar en person sjukpenning. Det konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, efter en granskning.

När Försäkringskassan nekar en person sjukpenning är motiveringarna ofta ofullständiga. Det gör det svårare för den som fått nej att argumentera för sin sak. Chansen att sedan få ett beslut ändrat beror på vilket kontor som omprövar det, konstaterar ISF.

”Det handlar både om att den skriftliga informationen är ofullständig och att bedömningen inte är förutsägbar”, skriver ISFs projektledare Nina Karnehed i ett pressmeddelande.

I bara ett av tio beslut och fyra av tio omprövningsbeslut förklarar Försäkringskassan vilka lagliga förutsättningar som gäller för att få sjukpenning. Bara i vart fjärde beslut ger myndigheten en tillfredsställande motivering till varför den enskilde nekas sjukpenning. Och efter överklagande saknas motivering i tre av fyra meddelade beslut.

”Om man nekas sjukpenning, måste man förstå varför. Det är avgörande för att man ska kunna acceptera beslutet eller argumentera för att det ska ändras”, säger Nina Karnehed.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA