Kompetensbristen inom staten ökar på nytt

REKRYTERING2021-09-21

Statliga myndigheter har återigen svårare att rekrytera rätt kompetens, enligt Arbetsgivarverkets kompetensbarometer. Undersökningen visar också att uppsägningarna inom staten har ökat.

Två gånger om året genomför Konjunkturinstitutet Kompetensbarometern för den statliga sektorn på uppdrag av Arbetsgivarverket. I undersökningen svarar Arbetsgivarverkets medlemmar på frågor om sin ekonomi och kompetensförsörjning.

Den senaste undersökningen, gjord i maj 2021, visar att kompetensbristen inom staten ökar på nytt. Då uppgav 62 procent av medlemmarna att de hade brist på lämpliga sökande.

Det kan jämföras med förra höstens Kompetensbarometer, då 44 procent svarade att de upplevde en sådan brist. Den siffran stack ut och visade på en kraftig minskning från 78 procent hösten 2019.

Att kompetensbristen tillfälligt sjönk i höstas kan, enligt Arbetsgivarverket, förklaras av pandemin och svårigheterna på arbetsmarknaden, men nu märks den ökade konkurrensen om arbetskraft återigen. Framför allt är it-kompetens svår att hitta, men även jurister har blivit svårare att rekrytera, enligt Arbetsgivarverket.

I budgetpropositionen för nästa år konstaterar regeringen att bristerna på lämpliga sökanden inom områden som it och juridik ställer krav på myndigheterna och Arbetsgivarverket att ytterligare stärka statens attraktivitet som arbetsgivare.

Samtidigt visar Kompetensbarometern att andelen av Arbetsgivarverkets medlemmar som har svårigheter att behålla personal sjunkit kraftigt de senaste två åren.

Vårens undersökning visar också på en ökning av uppsägningar och övertalighet. Andelen medlemmar som har sagt upp personal det senaste halvåret ökade från 27 till 40 procent mellan hösten 2020 och våren 2021. Även de som ansåg att de skulle ha övertalighet det kommande året ökade, från 26 till 30 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA