Robert Lang.
Bild: Casper Hedberg
Robert Lang.

Kritik mot att statliga museer inte får korttidspermittera

KULTUR2020-06-01

Statens maritima och transporthistoriska museer tvingades nyligen varsla 69 anställda om uppsägning. Robert Lang, ordförande för ST inom kultursektorn, är kritisk till att myndigheter inte får korttidspermittera personal och hoppas att varslet inte ska behöva bli verklighet.

Uteblivna besöksintäkter till följd av coronapandemin har slagit hårt mot Vasamuseet som ingår i Statens maritima och transporthistoriska museer, SMTM. Medan de övriga museerna i myndigheten får anslag finansieras Vasamuseet helt av intäkter från besökare. Inkomsterna från Vasamuseet hjälper också myndigheten i stort.

I slutet av maj kom beskedet att SMTMs ekonomiska situation nu blivit så svår att man tvingas att varsla 69 anställda om uppsägning. Något som bekymrar Robert Lang, ordförande för ST inom kultursektorn.

– Det är så klart väldigt jobbigt för de anställda. Jag hoppas att det ska komma in nya pengar på något sätt och att det inte ska behöva gå så långt som till uppsägning. Men hur det kommer att bli har man ju ingen aning om, säger han.

Myndigheter har inte samma möjligheter att korttidspermittera personal som andra arbetsgivare, något som både ST och Arbetsgivarverket tidigare har ifrågasatt. Regeringen har motiverat det med att det inte har ansetts rimligt att verksamheter som redan finansieras av det allmänna också får möjlighet att korttidspermittera.

– Det är synd att myndigheter inte kan korttidspermittera. Det blir väldigt drastiskt att behöva gå direkt till varsel. Jag tror att det handlar om ett feltänk, eller i alla fall att man inte har tänkt tillräckligt. Myndigheter går på anslag, men alla gör det inte fullt ut och då slår det så här hårt.

SMTM är tillsammans med Skansen, som i mars larmade om att deras pengar höll på att ta slut, de museer som drabbats hårdast av pandemin. Skansen, som är stiftelseägt, har dock haft möjlighet att korttidspermittera personal.

– Många andra har förstås också berörts men inte på samma sätt, de flesta museerna har fri entré och kompenseras för det, då blir inte bortfallet så stort när besökarna inte kommer, säger Robert Lang.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA