Missnöje med läraravtal

AVTAL2012-09-28

Det nya avtalet för landets kommunalt anställda lärare har väckt missnöje bland landets lärare. Det ger mer än industrinormen första året, men därefter sjunker påslaget och de sista två åren är avtalet sifferlöst.

Lärarförbundet, som ingår i TCO, och Saco-förbundet Lärarnas riksförbund har gått ut hårt i årets avtalsrörelse. Från början var kravet en löneökning som skulle bli det första steget till en ökning med 10 000 kronor i månaden.

Efter medling godtog facken en ökning på 4,2 procent det första året, vilket är högre än industrinormen, som i år är 2,6 procent.

Enligt lärarförbunden kan det ge en löneökning på drygt 1 000 kronor i månaden.

Men redan andra året sjunker procentsatsen som då ska vara densamma som industrinormen – eller det så kallade märket. Hur hög den kommer att bli är ännu oklart då industriavtalet löper till 31 mars 2013.

De två sista åren i den fyraåriga avtalsperioden är avtalet sifferlöst, vilket innebär att det saknas garantier för löneökningar. Allt avgörs av de lokala parterna.

Avtalet innehåller också en klausul om att det kan sägas upp efter tredje året.

Den klausulen kommer att öka pressen på kommunerna, enligt lärarförbunden.

”Nu har kommunerna drygt två år på sig att visa att de fortsätter att prioritera lärarna. Om de låter bli tvekar vi inte att säga upp avtalet i förtid”, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

Men avtalet har väckt missnöje bland lärare som anser att de fackliga organisationerna inte borde ha accepterat medlarbudet. Det har även rests krav på de fackliga ledarnas avgång:

”Jag förstår och delar frustrationen”, kommenterar Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner i tidningen Skolvärlden.

Men det handlar inte om den ena eller den andra ska avgå, säger hon till tidningen:

”Det här är ett demokratiskt fattat beslut, som vi står upp för gemensamt – vi i ledningen, förbundsstyrelsen och distriktsordförandena”.

Avtalet omfattar över 200 000 lärare, studie- och yrkesvägledare, fritidspedagoger och förskollärare. Avtalsperioden löper från 1 maj i år till 31 mars 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA