Rättsligt stöd i digitaliseringsfrågor ska tas fram

DIGITALISERING2021-05-18

Myndigheten för digital förvaltning, Digg, ska ge rättsligt stöd till den offentliga förvaltningen i gemensamma digitaliseringsfrågor. Stödet ska vara brett och tillgängligt för alla myndigheter.

Digg har fått regeringens uppdrag att ta fram ett förvaltningsgemensamt rättsligt stöd till offentliga myndigheter. Enligt ett pressmeddelande arbetar Digg för närvarande med att ställa samman information om behovet av rättsligt stöd. Enligt uppdraget från regeringen ska Digg etablera former för att på ett lättillgängligt sätt kommunicera och stödet till den offentliga förvaltningen om till exempel råd och vägledningar.

Det rättsliga stödet ska enligt uppdraget utformas så att en hög grad av spridning och återanvändning kan åstadkommas. Det innebär att stöd inte kommer riktas till en enskild aktör, till exempel en enskild kommun eller myndighet. Stödet ska vara bredare och mer allmängiltigt.

Digg har under arbetet med att ta fram den nya modellen bland annat använt sig av intervjuer med ett flertal offentliga aktörer, synpunkter som kommit in från berörda myndigheter och analyser av tidigare utredningar och rapporter.

”Intervjuerna med de offentliga aktörerna har varit givande. Vi har träffat myndigheter, kommuner och regioner och fått input både kring rättsliga frågor där offentliga aktörer önskar stöd, men även på vilket sätt som stödet kan ges. Dessutom lyfter många aktörer fram behovet av samordning och samarbete mellan myndigheter i frågor som rör digitalisering”, konstaterar Diggs chefsjurist Linn Kempe i pressmeddelandet.

Digg kommer att lämna en delrapport till regeringen i slutet av maj. Den ska innehålla en beskrivning av behovet av rättsligt stöd i offentlig förvaltning samt i vilken mån behovet tas om hand av andra offentliga aktörer. Delrapporten ska även innehålla Diggs bedömningar när det gäller uppdraget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA