Sluter upp bakom riktålder för pension

PENSION2013-08-27

Pensionsmyndigheten ställer sig bakom utredningsförslaget att införa en riktålder för pension. Enligt förslaget ska riktåldern anpassas till utvecklingen av livslängden och ersätta dagens 65-årsgräns.

Pensionsåldersutredningen har föreslagit att dagens begrepp pensionsålder ersätts av en riktålder som höjs i takt med livslängdsutvecklingen. Nu ställer sig Pensionsmyndigheten bakom förslaget i ett remissvar:

”Vi ställer oss bakom förslaget att införa begreppet riktålder och principen att riktåldern höjs i takt med livslängdsutvecklingen. Men vi anser att beslut om framtida värden på riktåldern ska avse en längre period. En lång framförhållning underlättar för dem som vill planera sitt arbetsliv inför pensioneringen”, säger myndighetens analytiker Gudrun Ehnsson i ett pressmeddelande.

Myndigheten vill att reglerna görs så enkla som möjligt, och att regelverket för pension samordnas med andra ersättningsregler, till exempel inom socialförsäkringarna. Undantagsregler för vissa grupper och vissa inkomster bör undvikas:

”Vi vill tvärtom förenkla reglerna så att det går att förbättra och förenkla informationen till pensionssparare och pensionärer. Då blir det möjligt att ta till sig informationen och kunna göra medvetna val. Regler som är svåra att förstå och inse hur de påverkar den egna situationen ska så långt som möjligt undvikas”, säger Gudrun Ehnsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA