Vad kan du inte vara utan på jobbet? – På sommaren är det en ryggsäck och en yxa. Men stekpannan och stormköket är också viktiga, eftersom jag måste laga mat i fält. På vintern kan jag inte vara utan ett bra ullunderställ.
Bild: Tomas Nybrand
Vad kan du inte vara utan på jobbet? – På sommaren är det en ryggsäck och en yxa. Men stekpannan och stormköket är också viktiga, eftersom jag måste laga mat i fält. På vintern kan jag inte vara utan ett bra ullunderställ.

Han anlägger ny statlig led i Lappland

PÅ MITT JOBB2021-06-14

Hej Lars P Danielsson, anläggningsarbetare och naturbevakare på Länsstyrelsen i Västerbottens län.

Vad händer just nu på ditt jobb?
– Jag arbetar med att anlägga en ny statlig led, Lapplandsleden, mellan Borgafjäll och Hemavan. Den blir 19 mil lång och ansluter till Kungsleden. Det är riktig vildmark, otroligt vackert, höga fjäll och djupa dalar med många vattendrag efter sträckan. Mitt ansvar är att röja för framkomlighet, bygga spänger och broar där det behövs. Tanken är att leden ska vara klar i höst. På vårvintern, medan snön fortfarande bär för skotern, kör jag ut material. Det krävs väldigt många beräkningar, mycket tankearbete och logistik från mig och mina kolleger för att allt ska fungera. Jag arbetar mycket på egen hand, åker ut måndag morgon och åker hem torsdag kväll. Under barmarksperioden vandrar jag om det är hyfsat avstånd, annars blir det helikopter. Jag har alltid med mig mat för fyra dagar plus lite extra, för det kan bli dimma eller något annat som gör att man blir fast någon extra dag. Jag sover ofta i tält med sovsäck och liggunderlag. Men det händer att jag har sällskap, som när vi ska bygga en hängbro. Då har jag en kollega i Kraddsele som förberett allt och så möts vi upp och bygger. Broarna kan vara ända upp till 70 meter långa.

Vad gör du på jobbet till vardags?
– På sommaren arbetar jag med leder och i natur­reservaten. På vintern jobbar jag bland annat med rovdjursinventeringar. Det börjar i oktober med lo. Jag åker ofta skoter, men även skidor när jag kvalitetssäkrar spår. Alla spårningar läggs in i ett system som heter Rovbase för vidare beräkningar. I mars är det järv, och då sätter vi viltkameror på lyorna för att räkna. Kanske kan vi snart plocka spillning i stället, och göra genanalyser för att på så sätt få fram antalet.

Varför är du med i ST?
– Jag har alltid varit fackligt ansluten. För mig är arbetsmiljön nummer ett, och då kan facket vara ett stöd om jag inte skulle få gehör för mina önskemål. Men på senare år har det hänt otroligt mycket på arbetsmiljöområdet. Jag har bättre och säkrare utrustning och får kontinuerlig utbildning för att arbeta på ett säkert sätt.
 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA