Ordet kompetens förekom  i svenska språket åtminstone från mitten av 1600-talet.  Då betydde ordet tävlan om  en tjänst. I slutet av 1700-talet hade ordet fått sin nuvarande betydelse: skicklighet  och duglighet.
Bild: Thinkstock
Ordet kompetens förekom i svenska språket åtminstone från mitten av 1600-talet. Då betydde ordet tävlan om en tjänst. I slutet av 1700-talet hade ordet fått sin nuvarande betydelse: skicklighet och duglighet.

Ta chansen att växa på jobbet

FÖRDJUPNING: KOMPETENSUTVECKLING2015-09-16

Det finns ingen lag som ger dig rätt till kompetensutveckling. Men varje arbetsgivare har ansvar för att alla anställda har den kompetens som behövs.

Av:  Carl von Schéele

Enligt Arbetsgivarverket säger sig tre av fyra statligt anställda ha fått utbildning under det senaste året. Men det finns inget i de statliga avtalen som ger den enskilde rätt till kompetens­utveckling. Varje arbets­givare har ansvar för kompetens­utveckling av perso­nalen. Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef på ST, säger att frågan är prioriterad hos många arbetsgivare.

– Det är naturligt att frågor om kompetensutveckling blir högt prioriterade inom staten, eftersom sektorn har ett ständigt behov av förändringsarbete, säger hon.
Gerd Wallin, som arbetar som karriär­coach, är van att hjälpa personer vidare i yrkeslivet. Hon ger rådet att börja med att säga till sig själv: »Jag är värd kompetensutveckling.«

– Det stärker ditt självförtroende, säger hon.

Vid de årliga utvecklingssamtalen är kompetensutveckling ett givet ämne, men Gerd Wallin avråder från att vänta med önskemålen – om inte samtalet är nära förestående.

– Kompetensutveckling är färskvara. Fråga därför så fort det känns aktuellt för dig, men ha fingertoppskänsla. Ta inte upp frågan på morgonen om chefens agenda är fulltecknad, utan hör efter när det passar med ett samtal.

Förberedelsen är viktig. Sök på nätet och prata med vänner för att se vad andra har gjort, ta stöd av fackliga företrädare och karriärcoacher.

– Inför arbetsgivaren är det viktigt att framhålla hur kursen eller seminariet ökar dina kunskaper i ämnet och hur den leder till effektivare arbete.

Gerd Wallin varnar dock för argumentet att andra fått utbildning:

– Varje person är unik och behöver olika kompetensutveckling!

Några frågor inför din kompetensutveckling

  • Vad vill du jobba med?
  • Vad kan du?
  • Vad hindrar dig från att göra det du vill?
  • Vilka delmål behöver du på vägen mot ditt mål?
  • Hur ska du lägga fram förslagen till chefen?

125 000  

  • Så många statligt anställda använder minst fem arbetsdagar om året till kompetensutveckling, enligt SCB. Det motsvarar ungefär varannan anställd inom staten.

ST vill ha obligatoriskt startpaket

  • ST vill införa ett obligatoriskt introduktionsprogram för alla nyanställda i staten och regelbunden vidareutbildning om statstjänstemannarollen. Bakgrunden är bland annat att fler chefer rekryteras från andra sektorer och att man vill säkerställa att de har kunskap om exempelvis meddelarfriheten.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Så ökar du chansen till tjänstledighet

PÅ JOBBET: TJÄNSTLEDIGHET2013-09-10
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA