Annons:

Nr 10 2018

Ur senaste numret
Här är ett urval av de artiklar vi publicerat i det senaste numret av Publikt.
LedareArbetsmiljöverkets insatser bidrar till ett hållbart arbetsliv. Att myndigheten fått utökade resurser och kunnat anställa fler inspektörer är positivt. Men det behövs ytterligare satsningar för en bättre arbetsmiljö.
Koll på: terminalglasögonFördjupningTorra ögon, röda ögon, trötta ögon. Det är arbetsgivarens ansvar att bekosta synundersökning och särskilda terminalglasögon när sådana behövs.
Intervju: konstnärFördjupningST-medlemmen Eva Säker arbetar på SVA i Uppsala. På fritiden skapar hon brukbar textilkonst i form av kuddar, väskor, sjalar och brödkorgar.
ArbetsmiljöverketFördjupningArbetsmiljöverket har åkt ekonomisk berg- och dalbana de senaste tolv åren. Sedan 2014 har resurserna ökat kraftigt, men antalet inspektioner har inte hängt med. »Det kan vara knepigt att helt plötsligt bli rik«, säger general­direktören Erna Zelmin-Ekenhem.
ArbetsmiljöverketFördjupningArbetsmiljöverket har efter en period av nedskärningar fått mer resurser att inspektera och ställa krav på svenska arbetsmiljöer. Inspektörerna ska både reda ut dramatiska händelser och uppmuntra ett systematiskt arbetsmiljö­arbete. Publikt följde ST-medlemmarna Monica Engström och Johan Allarveus på inspektioner i Skövde och Eksjö.
Så gjorde vi: FöretagshälsaPå jobbetAnna Högrelius är tacksam för det kompetenta bemötandet i en situation där hon var i chock. Annars tror jag att jag blivit borta längre, säger hon.
ArbetslivscoachenPå jobbetEn bra it-arbetsmiljö tycks vara en omöjlighet att åstadkomma, skriver ombudsman Tomas Fröstberg.
Ditt jobb: sjuk kollegaPå jobbetNär en kollega blir allvarligt sjuk påverkas ofta hela arbets­platsen. Det kan vara svårt att veta hur man ska bemöta den drabbade arbetskamraten.
FilmKulturMörkret sänker sig, vi stretar i motvind, vadar i den bruna geggan från alla oplockade äpplen. Winter is coming! – som de ständigt hotar med i Game of Thrones. På bioduken och tv-skärmen ljusnar det dock.
Kultur: poesiKulturHon är en av Nordens mest etablerade poeter. Nu är Tua Forsström aktuell med en ny diktsamling.
DebattDebattDigitalisering inom den offentliga sektorn kan spara mer än 100 miljarder kronor samt stärka rättssäkerheten och den personliga integriteten, skriver Per Wallentin. Han föreslår tre åtgärder för att skynda på processen.
Prenumerera på