Annons:

Nr 11 2017

Ur senaste numret
Här är ett urval av de artiklar vi publicerat i det senaste numret av Publikt.
LEDARE: chefredaktörenLedareDet nya centrala avtalet för STs medlemmar på statliga myndigheter innebär förbättringar på flera viktiga områden, skriver Alexander Armiento.
INTERVJU: reality-tvFördjupningST-medlemmen Sven-Gunnar ”Svenka” Eriksson och hans arbetskamrater på Arbetsförmedlingen i Sundsvall fick besök av deltagare i SVTs realityserie ”Allt för Sverige”.
KOLL PÅ: medlemsavgiftenFördjupningFackförbund har alltid tagit ut en medlemsavgift. Men vad används den till egentligen?
KonflikthanteringFördjupningKonfliktforskaren Thomas Jordan granskade mobbningsutredningar och fann han att flertalet inte är mobbning. Frågan är komplex, anser han.
ArbetsglädjeFördjupningDrivkrafterna som får oss att gå till arbetet kan variera. För José Lopez, verksamhetscontroller på CSN, handlar det om siffror.
SÅ GJORDE VI: jobbmatchningDitt jobbTrafikverkets omställningsorganisation matchar anställda som behöver byta jobb inom myndigheten. Anette Fröberg gick från it-inköpare till provförrättare.
karriärcoachenDitt jobbDu kanske har fått frågan om du fortfarande är kvar på samma jobb. Måhända med undertonen att det väl ändå borde vara dags att ta nästa kliv på karriärstegen.
DITT JOBB: omskolningDitt jobbDet finns många utbildningar utan åldersgräns och reglerna för tjänst­ledighet och ekonomiskt stöd gör studier möjliga långt upp i åren.
böckerKulturMinnet av sensommardagen finns kvar. Minnet av morgon­solen, av det klara vattnet runt anklarna och av kaffekorgen som väntade på stranden. Men minnet är en lurifax som sållar bort det mesta. Solen gick i moln den där morgonen, vattnet var iskallt och det fanns ingen mjölk till kaffet.
KULTUR: dansKulturKoreografen Khamlane Halsackda besökte sfi-lektioner på tolv orter. Sedan lät han den skruvade dansperformancen "Ursäkta oss" växa fram.
OffentlighetsprincipenDebattRyggmärgsreaktionen hos en myndighetschef får inte vara att hålla kolleger som begått fel om ryggen, skriver två representanter för Journalistförbundet sedan en helikopterpilot på Sjöfartsverket försatt en tv-fotograf i fara och myndigheten därefter hävdat sekretess i ärendet.
OMLOKALISERINGDebattStaten borde satsa på att förlägga nya myndigheter någon annanstans än i Stockholm, snarare än att omlokalisera befintliga, skriver STs ordförande Britta Lejon.
OMLOKALISERINGDebattVarför blir det inga stora rubriker eller rasande fackförbund när verksamhet i norra Sverige koncentreras till Stockholm? Om staten går före när det gäller omlokalisering kanske det privata näringslivet följer efter, skriver ST-medlemmarna Marianne Tyboni och Kersti Bergkvist.
Robert NybergDebatt
Prenumerera på