Annons:

Nr 13 2017

Ur senaste numret
Här är ett urval av de artiklar vi publicerat i det senaste numret av Publikt.
LEDARE: chefredaktörenLedareArbetsdomstolens dom skapar osäkerhet för anställda på myndigheter som omlokaliseras. Det ligger i allas intresse att trygga villkoren vid omställning.
INTERVJU: självförsvarFördjupningST-medlemmen Marcus Hofvander tränar och utbildar inom självförsvar och MMA. Till vardags är han ordningsvakt på tings­rätten i Hässleholm.
KOLL PÅ: arbetstagarkonsulterFördjupningVad gjorde arbetstagarkonsulten på er arbetsplats och vilka effekter fick det?
KOLL PÅ: arbetstagarkonsulterFördjupningNär arbetsgivaren vill lägga ned eller outsourca verksamhet kan facken ha svårt att sätta emot. Men argumenten kan vässas med en arbetstagarkonsult.
ArbetsmiljöFördjupningVackert utformade arbetsplatser med gedigna material har ett stort värde för de anställda, visar studier som Christina Bodin Danielsson gjort i kontorsmiljöer. Men i Sverige sätts estetiken ofta i motsats till funktion, menar hon.
ArbetsmiljöFördjupningÖppet, ljust och luftigt. Så beskriver anställda på Länsstyrelsen i Värmlands län sitt nyrenoverade kontor. ”Jag tror att många känner en stolthet över arbetsplatsen”, säger servicehandläggaren Britt Ed-gren.
arbetsmiljöFördjupningPåkostat eller torftigt? Luftigt eller trångbott? Kontorsmiljöer i staten kan se olika ut, och de estetiska aspekterna betyder en hel del för hur vi uppfattar organisationen och arbetsgivaren, enligt forskaren Christina Bodin Danielsson. Publikt har tittat in hos Arbets­förmedlingen i Sala (bilden) och Länsstyrelsen i Värmlands län.
SÅ GJORDE VI: ledarförsörjningDitt jobbSuzana Pilipovic är med i chefsförsörjningsprogrammet inom Kriminalvården. I somras fick hon vara chef på häktet i Göteborg.
DITT JOBB: återkopplingDitt jobbAtt vilja få uppskattning är mänskligt, men samtidigt något många saknar. Ett sätt att få mer är att be om det. Och att själv vara generös med beröm.
KARRIÄRCOACHEN: planeringDitt jobbIbland känns arbetsveckan alldeles för kort och du har inte gjort hälften av det du planerat att göra. Men hur lägger du upp ditt arbete egentligen och vad gör du på jobbet?
KULTUR: AugustprisetKulturPå Augustgalan utses årets bästa böcker. Allt fler litterära tävlingar satsar på att öka uppmärksamheten för alla de nominerade författarskapen.
böckerKulturStilla höst, en tid att försjunka i udda ämnen, fördjupa kunskap, drömma, segla i väg, läsa texter som tar tid, kanske rent av lite tråkiga och sömngivande.
Krönika: Jenny AschenbrennerKrönikaVittnesmålen om sexuella trakasserier växer lavinartat i samband med #metoo, och att avslöja murkna arbetsklimat på arbetsplatser är nödvändigt. Men samma saker kommer att hända igen om inte hela den struktur som normaliserat en skillnad i människovärde mellan kvinnor och män rivs ned, skriver Jenny Aschenbrenner.
debattDebattDet finns ett glapp mellan lagen och efterlevnaden när det gäller offentlighetsprincipen. Men det går att minska det glappet, skriver Gissur Erlingsson.
ROBERT NYBERGDebatt
Prenumerera på