Annons:

Nr 13 2018

Ur senaste numret
Här är ett urval av de artiklar vi publicerat i det senaste numret av Publikt.
LedareStatstjänstemän måste kunna engagera sig ideellt på fritiden. Arbets­givarna får inte ha en alltför stelbent syn på bisysslor.
Koll på: rehabiliteringFördjupningÅtergång till arbete efter sjukskrivning är ofta en komplex process där varje individuellt fall måste hanteras unikt.
DiskrimineringsombudsmannenFördjupningFör tio år sedan Sverige fick en sammanhållen lag mot diskriminering och en ny myndighet – Diskrimineringsombudsmannen, DO. Efter en stormig start verkar myndigheten nu ha funnit sin form. Men det finns också de som är kritiska mot hur dagens DO fungerar.
UtvecklingssamarbeteFördjupningKvinnor som är aktiva i fackförbunden för offentliganställda i Nordafrika och Mellanöstern har det tufft. Ofta måste de kämpa mot sina egna förbund.
Intervju: bergsklättrareFördjupningST-medlemmen Anita Klingefors arbetar på Försäkringskassan i Sundsvall. I oktober befann hon sig dock på 5 368 meters höjd, vid Mount Everest.
Så gjorde vi: normkritikPå jobbetMedarbetarna på Högskolan i Halmstad erbjuds regelbundet utbildning i normkritik. Ett bra verktyg för att få syn på egna omedvetna föreställningar, tycker Sofia Heikkilä Svensson.
Karriärcoachen: engagemangPå jobbetSTs karriärcoach Inger Ehn Knobblock ifrågasätter hur mycket man ska låta sitt jobb definiera en som person.
Ditt jobb: återhämtningPå jobbetAtt vara lite trött efter arbetsdagen är naturligt. Men känner du dig varje dag dränerad på energi får du kanske inte tillräcklig återhämtning på jobbet.
BöckerKulturLäsarens privilegium är att få följa med, att gömd få sitta i en kavajficka, titta upp och tjuvlyssna. Läsarens lycka är att sitta hemma i bekväma fåtöljen och samtidigt resa runt i världen, kunna besöka döda, lära känna främlingar, spana in i okända människors tankar. Jag undrar ofta hur jag skulle klara mig utan böcker. Så ensam jag skulle vara.
Kultur: musikKulturOla Salo sammanfattar bud­skapet i The Arks låtar med två ord: »Tänk själv«. Nu är han aktuell med sin första krogshow, fylld med The Arks hits.
Krönika: Martin SchibbyeKrönikaDet är hög tid att för Sverige att bryta beröringsskräcken och avmystifiera Eritrea, för fredens skull, skriver Martin Schibbye i en krönika.
ArbetsförmedlingenDebattSjälvledarskapet som börjat tillämpas på Arbetsförmedlingen har ökat tilliten inom myndigheten. Nu är det viktigt att regeringen och myndighetsledningen agerar så att den positiva utvecklingen inte går förlorad, skriver arbetsförmedlaren Johan Berg.
Prenumerera på