Annons:

Nr 2 2017

Ur senaste numret
Här är ett urval av de artiklar vi publicerat i det senaste numret av Publikt.
LedareKorruption och andra regelbrott riskerar att bryta ned förtroendet för samhällets institu­tioner. Det behövs åtgärder på bred front för att säkra att regler respekteras och över­trädelser upptäcks.
EtableringFördjupningHermine Jakob och andra flyktingar röjer fram gammal kulturmiljö i Skogsstyrelsens regi. Tanken är att de ska lära sig svenska och få in en fot på arbetsmarknaden.
Koll på: sömnFördjupningHär är forskarnas recept på en skön huvudkudde: rättvis behandling på jobbet, kontroll över arbetsuppgifterna och gott medmänskligt stöd.
Intervju: drönarpilotFördjupningST-medlemmen Stefan Haggö använder drönare i sökandet efter försvunna personer, vid sidan av jobbet på MSB.
ArbetslivscoachenDitt jobbVill du påverka utvecklingen av ditt arbete, så är arbetsplats­träffarna rätt forum. Sådana ska finnas på arbets­platser som har samverkansavtal, och det är där du har din formella rätt till inflytande.
Ditt jobb: förändringDitt jobbOm du längtar efter förändring ligger det nära till hands att söka sig vidare i yrkeslivet. Men är det egentligen ett nytt jobb du behöver?
Så gjorde vi: arbetsmiljöDitt jobbSTs sektionsordförande Maria Arveheim och HR-konsulten Maria Andrén tror att ett nära ledarskap och ökad frihet för handläggarna har bidragit till bättre hälsa på Skatteverket i södra regionen.
Film och DVDKulturDet svenska filmåret 2016 var en besvikelse, såväl publik-­ som kvalitetsmässigt, men 2017 har börjat starkt. Det inleddes redan 6 januari med den ljuvliga fördomsorgien Måste gitt och strax därefter kom fina Småstad – en film med liten budget men stort hjärta. Se dem! Och våren fortsätter i samma goda stil.
Kultur: författareKulturI allt Göran Greider skriver – journalistiskt och skön­litterärt – är det lätt att spåra hans samhällsengagemang. Det gäller också hans nya bok om trädgårdsodling.
Krönika: Erika WermelingKrönikaVi som lever med funktionsnedsättning måste alltid administrera våra liv för att få vardagen att fungera. Det är en bravad och en tyst kunskap som jag är väldigt stolt över, skriver Erika Wermeling.
OmlokaliseringarDebatt
FacketDebattSTs ordförande Britta Lejon svarar Thomas Janson, som anser att avtalens utveckling har försvagat facket.
Arbetsförmedlingen DebattNu lanseras ett anställningsstöd riktat till nyanlända och till dem som varit arbetslösa i mer är tre år, trots att det i princip redan finns ett stöd till den målgruppen. Vad tänker regeringen att man ska lyckas med denna gång, undrar arbetsförmedlaren Eva Sjögren.
Prenumerera på