Annons:

Nr 3 2019

Ur senaste numret
Här är ett urval av de artiklar vi publicerat i det senaste numret av Publikt.
LedareChefredaktör Alexander Armiento kommenterar vårändringsbudgeten.
Kort om: uppsägningFördjupningDet kan finnas flera skäl till att arbetsgivare säger upp anställda. Ofta handlar det om besparingar. Här är sju punkter att ha koll på när det är aktuellt med uppsägningar.
LedarskapFördjupningMakt att påverka, en möjlighet till utveckling och bättre betalt. Men också stressigt och ensamt. Att bli chef kan te sig både läskigt och lockande. Publikt har träffat två ST-medlemmar som delar med sig av sina erfarenheter av att vara ny som chef.
Ohälsosamma jobbFördjupningSjukskrivningar för stressrelaterad psykisk ohälsa ökar. Hög arbets- belastning är en av orsakerna, enligt fack och arbetsgivare på myndigheterna.
Så gick det: efter mordetFördjupningSju år efter dödsmisshandeln av en kriminalvårdare på häktet i Huddinge återvänder Publikt till arbetsplatsen där kollegerna aldrig kommer att glömma det som hände.
Hej medlemFördjupningMaja Wixenius, valsamordnare på Länsstyrelsen i Skåne län, har mycket att göra inför EU-valet 26 maj.
Försöket på FörsäkringskassanFördjupningForskarna beskrev dem som burfåglar. Trots att dörren var öppen satt de länge kvar på sin pinne, innan de till slut flög ut. I mer än ett år fick personalen på Försäkringskassan i Torsby själva planera sitt arbete, utan styrning uppifrån.
Min fritid: hejaklacksledareFördjupningMagnus Winberg jobbar på Lunds universitet och säger att han nog ses som ”introvert it-nörd”. Annat är det på fritiden, då han är hejaklacksledare för handbollslandslaget.
På jobbet: vårda en anhörigPå jobbetFull fart på jobbet och på fritiden ansvar för en sjuk närstående. För att orka kan du försöka anpassa situationen på arbetsplatsen. Börja med att prata med chefen.
Så gjorde vi: valideringPå jobbetVarje år kan runt hundra anställda på Statens institutionsstyrelse validera och komplettera sina kunskaper parallellt med jobbet. ”Jag skulle nog inte tagit tjänstledigt och gått utbildningen med studielån”, säger Marie Ternerblom.
Kultur: BokKulturAnna Charlotta Gunnarsons bok Kvinnorna som formade pophistorien spänner över årtionden, kontinenter och vitt skilda genrer. Men en sak har de som porträtteras gemensamt: De har inte synts tillräckligt.
Krönika: Irena PozarKrönikaIrena Pozar, chefredaktör för Veckorevyn, håller inte med om nidbilden av millennials. Arbetsgivare måste skapa attraktiva arbetsplatser för att locka flitiga, unga arbetstagare, skriver hon i en krönika.
SatirDebatt
Prenumerera på