Annons:

Nr 5 2017

Ur senaste numret
Här är ett urval av de artiklar vi publicerat i det senaste numret av Publikt.
LedareDen vårbudget som nyligen presenterats innehåller åtskilliga angelägna satsningar. Men det finns många fler utmaningar som kräver politiska lösningar.
Intervju: poetFördjupning»En helt vanlig dag kan du koka din morgongröt, utvisa en person till Irak och läsa en god bok i ditt smakfullt möblerade vardagsrum«, skriver ST-medlemmen Hanna Asp i en dikt.
Koll på: humor på jobbetFördjupningLek ökar kreativiteten i en arbetsgrupp. Det har psyko­logen Samuel West kunnat visa genom experiment. Humor har en liknande funktion, menar han.
PostnordFördjupningAtt det går dåligt för Postnord i Danmark är väl omtalat i medierna. Men även i Sverige är trycket hårt på de anställda. Företagets svenska del har minskat antalet medarbetare med nästan en fjärdedel sedan de båda ländernas statsägda postbolag gick samman, visar Publikts genomgång av bolagets års­rapporter.
PostnordFördjupningSedan Andreas Zetterlund blev brevbärare i slutet av 1990-talet har stressen och den fysiska arbetsbelastningen ökat.
Så gjorde vi: studieresaDitt jobbTre kolleger vid Stockholms universitet tog chansen att besöka ett engelskt universitet genom programmet Erasmus Plus. Med sig hem fick de nya idéer och vidgade perspektiv.
KarriärcoachenDitt jobbDet svåraste coach­samtalet är att möta en medlem som inte verkar veta vad hon vill. En coach kan inte fatta dina beslut åt dig.
Ditt jobb: konflikterDitt jobbEn stor del av arbetslivet handlar om sociala relationer, inte minst med chefen. Men ibland funkar det inte. Lösningen på problemen ligger i smart dialog.
Kultur: romanKulturMaria Svelands debutroman väckte stor uppmärksamhet för tio år sedan. I Bitterfittan 2 vill hon göra upp med samhällets svartvita syn på skilsmässor.
BöckerKulturEn romanroman är som en hundhund, själva begreppet i kubik. Själv har jag inga hundhundar, bara små bjäbbande viftande djur. Jag tar dem med mig på promenad för att tänka på romanen som begrepp. En romanroman får mig att förvandlas, så är det!
GästkrönikaKrönikaFörr var det bara två som tävlade om den åtråvärda presidentposten i Frankrike. En socialist och en högerman. Nu är det fyra och slaget handlar inte bara om vänster mot höger. Författaren Tomas Lindbom skriver en krönika om Frankrikes oförutsägbara presidentval.
DebattDebattTre moderater besvarar Åsa Regnérs replik på deras kritik mot planerna på en ny jämställdhetsmyndighet.
Prenumerera på