Annons:

Nr 6 2019

Ur senaste numret
Här är ett urval av de artiklar vi publicerat i det senaste numret av Publikt.
Kort om: arbetsbelysningFördjupningBelysning är viktigt för att du ska se bra – och må bra. Otillräckligt ljus kan leda till huvudvärk och dålig nattsömn. Här är sex punkter att ha koll på. 
Fördjupning: pensionssystemetFördjupningMånga känner sig osäkra på vilka villkor som väntar när det är dags för pension. Hur det faktiskt blir hänger på förhandlingar och politiska beslut. Men en sak är klar – vi behöver arbeta längre.
Uppföljning: flygledningenFördjupningPublikt har återvänt till ST inom flygledningen för att höra hur det har gått med den planerade fjärrstyrningen av flygledningen. Det visar sig vara en verksamhet under hård press.
Reportage: nattarbeteFördjupningDeras skift börjar när det skymmer och ­slutar när dagen gryr. Ändå tycker de att ­nattpasset på flygplatsen har sina ljusa sidor. Thomas Wikstrand håller koll på säkerheten på Arlanda under dygnets mörka timmar.
Min fritidFördjupningST-medlemmen Karl Ask arbetar som försäkringsutredare vid Försäkringskassan i Göteborg. Fritiden har han vigt åt det motordrivna kulturarvet, inte minst i form av de 15 egna Saab-bilarna.
Hej medlemFördjupningHej Marcus Andersson, tågvärd vid SJ Götalandståg.
Intervju: Eva NordmarkFördjupningEva Nordmark har lämnat ordförandeposten på TCO för jobbet som arbetsmarknadsminister. Därmed tar hon över ansvaret för Arbetsförmedlingens omstöpning.
Så gjorde viPå jobbetPå Karlstads universitet kan anställda och studenter varje torsdag lyssna till högläsning medan de äter lunch. Monica Eriksson är en av dem som uppskattar den möjlighet till avkoppling som lyssnarluncherna ger.
På jobbet: skitsnackPå jobbetSkvaller på arbetsplatsen kan bidra till en dålig arbetsmiljö. Det är lätt att haka på och bidra till en negativ jargong. För att få stopp på skitsnacket behöver du våga säga ifrån.
Kultur: ordvitsarKulturMed sitt Instagramprojekt Dagens ord sätter serietecknaren Sara Granér satirisk skruv på den ofta bespottade ordvitshumorn. Nu experimenterar hon också med lera, broderi och olja inför en utställning i Göteborg i höst.
Krönika: Sandra DahlénKrönikaAtt få stå upp för den man är, är viktigt för att kunna göra ett bra arbete, skriver utbildaren Sandra Dahlén i en krönika.
Prenumerera på