Administratörer tvingas flytta

KAMMARKOLLEGIET2012-04-26

Regeringen har beslutat att en hel avdelning vid Kammarkollegiet i Stockholm ska flyttas till nya Statens servicecenter. Personalen måste till 2014 byta tjänsteort till Gävle eller Östersund.

– Folk är väldigt besvikna, de ser inte varför man ska göra så här eller vad som är den ekonomiska besparingen i detta, säger Åsa Hole, ordförande i ST vid Kammarkollegiet.

Den berörda avdelningen, Administrativ service, har 45 anställda varav 23 är ST-medlemmar. Avdelningen hjälper omkring 120 myndigheter med tjänster inom ekonomi- och personaladministration, exempelvis löner och fakturor.

Det är sådana uppgifter den nystartade myndigheten Statens servicecenter, SC, ska ägna sig åt. SC ska finnas i Gävle och Östersund, men det fanns förhoppningar om att avdelningen som knoppas av från Kammarkollegiet skulle få finnas kvar i Stockholm.

Så blir det till en allra första början, enligt Åsa Hole. Till 1 oktober ska avdelningen ha flyttats till nya lokaler i Stockholm. Men därefter kommer det att bli vidare flytt till antingen Gävle eller Östersund. Det ska vara klart senast 1 januari 2014, säger hon.

Hon tycker att de anställda ställs inför ett dilemma genom upplägget.

– Tackar man nej till övergången riskerar man att förlora jobbet på grund av arbetsbrist. Följer man med tvingas man troligen flytta senare, och följer man inte med då kanske man inte kan få tillgång till Trygghetsstiftelsen, säger Åsa Hole.

Det var i dag på eftermiddagen som Kammarkollegiets generaldirektör Claes Ljungh, servicecenterutredningens Katrin Westling Palm samt företrädare för socialdepartementet kallade till möte med personalen på Administrativ service.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av IQ-snoken (ej verifierad) tors, 05/03/2012 - 16:13
Fast är inte frågan egentligen om detta inte bara är början. Först Kammarkollegiet men sedan kommer alla andra myndigheters administration att följa efter på grund av regleringsbeslut och inte av fri vilja. Vad säger att man slutar med ekonomer. De kan väll sannolikt även flytta jurister, handläggare och informatörer osv... Sen säljer de ut de nyskapade myndigheterna och så är de av med statsförvaltningen för gått samtidigt som de dragit in en slant på föräljningen. Kanske ägs till sist stora delar av statsförvaltningen av ett företag i ett annat land, men vart tog då demokratin vägen. Idag verkar scenariot absurt för de flesta men det är enkelt att förstå att det kan vara dit som regeringen strävar. Utlokaliseringen av delar av kammarkollegiet är bara ett första steg i en större process som väldigt få medborgare skriver under på.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA