SDs framgångar har aktualiserat frågan om STs värderingar, säger Annette Carnhede. <br>Foto: Casper Hedberg
SDs framgångar har aktualiserat frågan om STs värderingar, säger Annette Carnhede. <br>Foto: Casper Hedberg

Aktiv SD:are får inte företräda ST

ST2010-12-14

Att vara aktiv sverigedemokrat är inte förenligt med att ha ett förtroendeuppdrag i ST. Medlemmar som enligt ST kränker mänskliga rättigheter kan uteslutas. Det är innebörden av den nya policy som slagits fast av STs förbundsstyrelse.

– Att ett främlingsfientligt parti kommit in i riksdagen har lett till att vi har gått »back to basics« och den värdegrund som finns i förbundets stadgar, förklarar STs ordförande Annette Carnhede.

Gäller inte bara SD

Den nya policyn inriktar sig inte specifikt på Sverigedemokraterna, utan är tillämplig även på andra organisationer som kränker de mänskliga rättigheterna, säger hon.

Men just nu handlar det framför allt om Sverigedemokraterna.

På kongressen 1999, efter mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg, skrevs det in i STs stadgar att förbundet ska genomsyras av »humanismens och demokratins idéer där människovärdet är okränkbart och alla människor lika värda«.

Och det är den skrivningen som styrelsen har tagit som utgångspunkt för den nya policyn.

Att även Sverigedemokraterna skriver i sitt program att FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna är central är inget som rubbar STs inställning, enligt Annette Carnhede:

– Det är den aktiva handlingen som räknas, inte vad som står i portalparagrafen. Det som står där motsägs på punkt efter punkt i Sverigedemokraternas handlingsprogram. Partiet står för vad de kallar svenskhet och att den inte ska blandas upp med andra kulturer. De tycker att inte­grationspolitiken är åt helvete, men vill inte förbättra den. De tycker att invandrare ska lära sig bättre svenska, men vill inte ge några pengar till svenskundervisningen. Och de vill minska invandringen med 90 procent, vilket i praktiken skulle leda till stängda gränser.

Uteslutning i sista hand

STs nya policy får inte inkräkta på yttrandefriheten, säger Annette Carnhede:

– Vi har ingen ambition att bedriva åsiktsregistrering eller inkräkta på de grundlagsskyddade rättigheterna. Om någon uttrycker sig kränkande eller begår en kränkande handling måste vi till att börja med prata med den individen.

Uteslutning ur ST är den yttersta åtgärden när inget annat hjälper, förklarar hon.

Klart uttalat i policyn är att det inte går att vara aktiv sverige­demokrat och samtidigt företräda ST som förtroendevald.

Med aktiv sverigedemokrat avses, enligt Annette Carnhede, en person som är förtroendevald eller har kandiderat till en förtroendepost i partiet.

Men inte heller den som uttrycker sig kränkande eller begår kränkande handlingar mot människor i sin omgivning kan före­träda förbundet – oavsett om per­sonen är sverigedemokrat eller inte.

Ska fås att lämna sitt uppdrag

Om det visar sig att en förtroende­vald är aktiv i en organisation som Sverigedemokraterna ska det lokala facket uppmana denne att avsäga sig uppdraget.

Annette Carnhede medger att det kan vara problematiskt för ledamöterna i ett lokalt fack att uppmana en arbetskamrat, vald av medlemmarna, att lämna sitt fackliga uppdrag.

– I så fall får förbundsstyrelsen gå in. Men styrelsen kan inte avsätta en förtroendevald. Vi kan tala med lokala facket och de medlemmar som valt personen. I sista hand kan
vi bestämma om uteslutning.

Även medlemmar som inte är förtroendevalda kan i sista hand uteslutas ur ST om de är aktiva sverigedemokrater eller uppträder kränkande, förklarar Annette Carnhede.

Hon säger att ST ska vara arbetsplatsfacket för alla, men att medlemskapet också innebär att man står bakom förbundets värdegrund. Och den är inte förenlig med Sverigedemokraternas främlingsfientlighet och negativa syn på invandrare, anser Annette Carnhede.

– Men vi går inte in och kontrollerar medlemmarna så därför vet vi inte vilka de är. Skulle någon höra av sig till oss i förbundsstyrelsen för att den kanske tycker det är obehagligt med en kollega som spyr galla över homosexuella eller utrycker sig rasistiskt, får vi eller lokala facket ta en diskussion med den personen.

»Svår balansgång«

Men det går inte att sätta upp några tydliga gränser, förklarar hon.

– Det är en oerhört svår balansgång. Alla har rätt att uttala sin åsikt, och vi får diskutera hur vi ska göra från fall till fall. Men man får inte aktivt motverka syftet med vårt förbund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av E Karlsson (ej verifierad) sön, 12/19/2010 - 20:01
Med dessa nya regler så borde vi kunna se en utrensning av bland annat djurrättsaktivister, islamister, kommunister och AFA-medlemmar. För reglerna gäller väl inte bara Sverigedemokrater?
Inlagt av Eivor (ej verifierad) fre, 01/14/2011 - 17:38
Trodde att ST var partipolitisk obunden. Förstår ingenting. Är det rasistiskt och främlingsfientligt att kritisera invandringsPOLITIKEN?
Inlagt av Chrille (ej verifierad) lör, 01/15/2011 - 00:02
Att vara partipolitiskt aktiv borde vara oförenligt med att företräda ST, oavsett parti. Likadant för personer som är aktiva i föreningar med starka åsikter där personens roll i ST kan hamna i intressekonflikt med deras åsikter. Som religiösa, politiska eller andra påtryckargrupper.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA