Arga bönder brände ned skattekontor

FRANKRIKE2014-09-24

Deras arbetsplats brändes ned av ilskna bönder. ”De misstar sig på fiende”, säger en av de anställda vid ett skattekontor i Bretagne.

Sent i fredags kväll körde över hundra grönsaksodlare in med sina traktorer i den lilla staden Morlaix i Bretagne i västra Frankrike. De vräkte ut sin last med potatis och kronärtskockor framför Skattemyndigheten, och tände sedan eld på byggnaden med hjälp av träpallar och gummidäck. Samma natt förstörde de också ett försäkringskassekontor i närheten.

120 anställda vid skattekontoret stod efter helgen plötsligt utan arbetsplats, i väntan på att inhysas på annat håll.

- Tidigare har byggnaden bombarderats med mjölk och med ägg. Men det här är förstås mycket värre, säger Philippe Auzillaud, skattetjänsteman och representant för den fackliga centralorganisationen CGT.

De bretagnska bönderna säger sig vara desperata. De arbetar 80 timmar i veckan, men har ändå svårt att klara sig.

Konkurrensen från utlandet är stor, affärskedjorna pressar ned priserna och situationen förvärras av Rysslands bojkott av EU-varor. Därtill kommer ett hårt tryck av skatter och avgifter.

- Jag förstår att de har det jobbigt. Men många människor har det svårt i dag, säger Philippe Auzillaud.

Han berättar att kollegorna tycker att det är obehagligt när de tvingas bli måltavla för böndernas ilska. Missnöjet är utbrett i Frankrike, tillväxten låter vänta på sig och arbetslösheten går inte ned.

- Folk ser oss anställda på skattekontoret som representanter för staten. Men de förstör byggnader som tillhör allmänheten. Det finns andra mindre våldsamma sätt att demonstrera på, säger han.

Böndernas attack har fördömts både av regeringen och från en rad andra håll.

Men den regionala ordföranden i jordbruksfacket säger att han själv kunde ha tänt på om han hade varit där.

Än så länge har ingen pekats ut som ansvarig för branden. De anställda vid skattekontoret anser att polisen är för lam mot de upproriska bönderna. Men de förbereder just nu en demonstration för att protestera mot ”våldet mot offentliga byggnader”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA