Besvikna medarbetare på Skatteverket

SKATTEVERKET2016-04-11

Medarbetarnas förtroende för ledningen på Skatteverket har skadats av överdirektör Helena Dyrssens agerande, skriver STs avdelning inom myndigheten i ett uttalande. ”Vi upplever inte längre samma stolthet över att jobba på den myndighet som under flera år haft ett högt förtroende hos medborgarna”.

Enligt ST-avdelningen råder besvikelse bland medarbetarna efter avslöjandet att Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen försökt kontakta tidigare kabinettssekreteraren Frank Belfrage för att berätta att Sveriges Televisions Uppdrag Granskning begärt ut uppgifter om honom. Uppgifterna skulle användas i ett reportage om de så kallade Panamadokumenten.

Hon ringde Frank Belfrage med generaldirektör Ingemar Hanssons goda minne. De tre har tidigare varit statssekreterarkolleger i Regeringskansliet.

Medarbetarna har reagerat med både besvikelse och förvåning på ledningens agerande, säger STs avdelningsordförande Anders Tell.

– Man känner inte igen sig, det är inte så här saker brukar hanteras på Skatteverket. Och vi är beroende av högt förtroende för vår verksamhet, att allmänheten känner lojalitet med systemet. Nu får de som sitter i Skatteupplysningen ta emot en hel del smällar och gliringar.

ST-avdelningen välkomnar den internutredning som Skatteverket ska genomföra med externt stöd. I ett pressmeddelande från Skatteverket skriver Ingemar Hansson att ”det är nödvändigt att nu noggrant gå igenom vad som hänt utifrån både juridiska och etiska aspekter”. Myndigheten ska också se över och förtydliga internutredningsfunktionen, som är en så kallad visselblåsarfunktion till vilken medarbetare kan vända sig och berätta om missförhållanden.

Framtiden får utvisa om åtgärderna räcker, säger Anders Tell.

– Förtroendet kan ha tagit så mycket stryk att det inte hjälper. Ledningen måste vinna tillbaka tilliten internt, det är nödvändigt för att återfå den hos allmänheten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA