Annons:
Britta Lejon. Bild:Casper Hedberg
ST
Nyhet
AVEmmeli Nilsson22 kommentarer

Det här kan bli Fackförbundet STs nya namn

I två år har förbundsstyrelsen diskuterat vad ST ska heta i framtiden. Efter att ha gått igenom hundratals olika idéer har styrelsen nu enats om ett förslag och fått grönt ljus från PRV.

Fackförbundet Sterka. Så kommer ST att heta om förbundsstyrelsens förslag går igenom på extrakongressen i höst.

– Det knyter an till vår ideologi om att vi är starkare tillsammans. Det är också tydligt kopplat till förbundets huvuduppdrag, som är att stärka medlemmarnas arbetsmiljö och villkor. Dessutom beskriver det uppdraget våra medlemmar har i sina jobb: Att stärka den svenska demokratin, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

Sterka är en gammal svensk stavning, som förbundsstyrelsen valt eftersom namnet inte ska läsas som ett verb utan som ett egennamn.

Det finns flera anledningar till att ST bör byta namn, enligt Britta Lejon. ST är otydligt och säger inte så mycket om organisationen. Det förekommer också att förbundsnamnet sammanblandas med SD, Sverigedemokraterna.

– Även om förbundet har hetat ST sedan 2003 så har det aldrig riktigt satt sig. Vi får hela tiden svara på frågor om vilka vi är. Många tror att ST är en förkortning. Namnet har varit ett hinder i vårt arbete att värva nya medlemmar, säger Britta Lejon som tror att Sterka är ett namn med framtiden för sig.

– Men det är förstås en inkörningsperiod. Det tar tid att vänja sig vid ett nytt namn.

Det var 2015 som förbundsstyrelsen kom fram till att ST behöver byta namn. Året därpå gav kongressen styrelsen i uppdrag att arbeta fram ett förslag. Därefter har det förts diskussioner både på fysiska möten och via webben, där medlemmar har kunnat komma med idéer och synpunkter. Förbundsstyrelsen har gått igenom hundratals förslag. För att sovra bland dem har man tagit hjälp av Skriptor, en namnbyrå som varit involverad i namnbyten hos stora svenska företag som Klarna och Telia.

– De har hjälpt oss värdera namnet språkligt och juridiskt. Att vi går ut med det nu beror på att PRV har gett oss grönt ljus, säger Britta Lejon.

ST har också tagit in en annan byrå som ska hjälpa till med att skapa en ny grafisk profil.

Det kostar pengar att byta namn på ett fackförbund. 2015 avsattes fem miljoner kronor, enligt Britta Lejon. De är inte förbrukade än, men i årets budget är ytterligare fem miljoner kronor avsatta att användas om kongressen säger ja till det nya namnet.

– Oavsett vad vi heter måste vi lägga pengar framöver på att tydliggöra förbundet. Och då gör vi hellre det med ett namn som har potential och inneboende kraft.

 

Vad tycker du om det nya namnet? Tyck till nedan!

 

Nej, tycker att det är intetsägande. Hellre STark då.
Tror det kommer bli mycket felstavningar eftersom ordet i sig är en felstavning av stärka. Sterka låter stekigt och märkligt. Låter som man ville kalla det för rätt namn (styrka eller stärka) men blev stämda. Låter inte förtroendeingivande
Sterka? Nej tack, jag vill helst inte vara med i ett fackförbund som heter så. Det är inget namn, inget begripligt svenskt ord, alternativt felstavat, inte heller är det en uttydbar förkortning. Jag kan förstå tanken bakom valet , men stava det då rätt! Stärka, alternativt Starka, om prickarna är omöjliga ur webbsynpunkt. Båda är rättstavade svenska ord med innebörd som följer intentionerna bakom namnförslaget. Förresten tycker jag ST är ganska bra, behåll det och använd pengarna som sparas till den fackliga kärnverksamheten istället.

När man googlar på Sterka är det första man får upp en degskrapa.
1906 infördes den nya språklagen. Varför plocka upp något 15-16-1700-talen som inte har någon naturlig förklaring idag. Det enda man kan hitta bakåt i tiden är stärkelse...
Har namnet kontrollerats hos Språkrådet vid Institutet för språk och folkminnen?
Är det månne Fredrik Sterky ni vill anspela på...
Inget bra namn tycker jag. Fackförbundet ST står sig fortfarande starkt

Svårt med namn, men det här ser märkligt ut. Eftersom det inte stavas med ä så betyder det ingenting alls för de flesta och man tror lätt att det är en felstavning. Jag hittade en gammal saga som hette Sörla saga sterka och i NE fick jag t o m en träff på en föregångare till Fremskrittspartiet.Om tanken är att det ska vara mindre förvirrande än ST så har man tyvärr inte lyckats särskilt väl.
Det är ju inte utan jag funderar över om jag ska byta fackförbund.
Ahh välja ett isländsk ord = Sterka betyder Stark på isländska, för mig som öbo kan det väl kännas ok fast jag kommer sakna ST för tycker det är ett bra namn. Är Stolt och styrkt och Stark som människa att varit statstjänstemän i över 25 år.
Neej! Sterka blir ett hitta-på-ord som inte känns seriöst.
Skrota förslaget snarast!
Blä, jag tycker faktiskt ett högst okonstruktivt blä...
Oerhört tillkrånglat och onödigt överhuvudtaget att byta ett inarbetat namn!