Annons:
Korruption
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Elva statsanställda anmälda för mutbrott

Elva medarbetare vid Riksgälden har åtalsanmälts för mutbrott, alternativt förskingring. Enligt myndighetens personalansvarsnämnd har de tagit emot gåvor av en utbildningsleverantör.

Riksgäldens personalansvarsnämnd har beslutat att åtalsanmäla elva medarbetare för skälig misstanke om mutbrott alternativt förskingring på grund av att de mottagit bland annat surfplattor, spelkonsoler och presentkort av en utbildningsleverantör. Ärendena kommer att överlämnas till åklagare, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

”Det inträffade är allvarligt och det riskerar att påverka förtroendet för oss som myndighet. Nu är det viktigt att vi tydligt och öppet tar vårt ansvar och vidtar de åtgärder som behövs”, skriver riksgäldsdirektör Hans Lindblad.

Riksgälden upptäckte de misstänkta oegentligheterna vid en granskning av fakturor från utbildningsleverantören. Vid granskningen har det uppkommit misstanke om att elva medarbetare i samband med kurser mellan åren 2012 och 2016 privat mottagit bland annat surfplattor, spelkonsoler och presentkort.

Riksgäldens bedömning är att det kan föreligga skälig brottsmisstanke om mutbrott alternativt förskingring. Enligt lagen om offentlig anställning ska Riksgälden anmäla till åklagare om det i anställningen finns skälig brottsmisstanke mot en anställd.

Värdet av de mottagna gåvorna är upp emot 100 000 kronor, uppger Ekot. 

”Vi på Riksgälden har att se över våra rutiner för bland annat hur utbildningar bokas och godkänns. Men framför allt måste vi fortsatt jobba internt med etikfrågor och vad det innebär att arbeta på en myndighet i medborgarnas tjänst”, skriver Hans Lindblad.

Bli den första att tycka till!