Mark Serwotka är kritisk mot mycket inom EU, men vill ändå att Storbritannien ska stanna kvar i unionen. »Det finns mycket som borde förändras inom EU, men att lämna unionen vore ett stort steg tillbaka«, säger han.
Bild: Denny Lorentzen
Mark Serwotka är kritisk mot mycket inom EU, men vill ändå att Storbritannien ska stanna kvar i unionen. »Det finns mycket som borde förändras inom EU, men att lämna unionen vore ett stort steg tillbaka«, säger han.

Facket neutralt –men ledaren vill vara kvar i EU

STORBRITANNIEN2016-05-25

Den 23 juni ska britterna rösta om landet ska vara kvar i EU eller ej. Fackförbundet PCS uppmanar medlemmarna att delta i kampanjen, men avstår från att rekommendera hur de ska rösta. Generalsekreteraren Mark Serwotka vill dock att Storbritannien stannar i EU.

Att STs brittiska systerförbund Public and Commercial Services Union, PCS, inte tar ställning för eller emot ett utträde ur EU hindrar inte dess generalsekreterare Mark Serwotka från att uttrycka en tydlig uppfattning:

– Personligen kommer jag att rösta för att vi ska vara kvar. Det finns mycket som borde förändras inom EU, men att lämna unionen vore ett stort steg tillbaka, säger han.

De flesta stora brittiska fackförbunden vill att landet ska vara kvar i EU, men i medlemskåren är bilden mer blandad. Opinionsläget är jämnt och utgången oviss. Invandringsfrågan dominerar debatten, och många vädrar uppfattningar om östeuropéer som kommer och tar jobben och livnär sig på britternas välfärdssystem.

Det är något som Mark Serwotka rea­gerar starkt emot – inte minst efter den svåra hjärtoperation han genomgick för två år sedan.

– Jag opererades av en kinesisk kirurg, en indisk kardiolog och en kroa­tisk läkar­praktikant. Min slutsats är: Tack och lov för invandrarna, utan dem hade jag inte varit vid liv.

Han säger att han gärna berättar anekdoten för alla han möter – och den brukar ta skruv.

– Den får folk att förstå fördelarna med invandringen, säger han.

I slutet av maj har PCS en konferens för att diskutera folkomröstningen. Styrelsens förslag är att man tillämpar samma strategi som i den skotska folkomröstningen om självständighet för två år sedan.

– Vi vill att medlemmar och för­troendevalda ska delta i kampanjmöten och ställa frågor som är viktiga för oss och påverka debatten i den riktningen. Nu är det mest storkapitalet och invand­ringsmotståndarna som hörs.

Men hur den enskilde medlemmen röstar lägger sig facket alltså inte i. Är det då inte ett dilemma för general­sekreteraren att ta ställning så tydligt?

– Nej, det tycker jag inte. Nu har vi en debatt och där får alla delta, jag också.

Mark Serwotka betonar dock att han absolut inte är en varm vän av EU som det ser ut i dag. Möjligen skulle han ha röstat annorlunda om Storbritan­nien inte styrts av en konservativ rege­ring. PCS har lidit svårt under David Camerons år vid makten.

– För tio år sedan hade vi 319 000 medlemmar, i dag har vi 190 000. Förutom att regeringen har skurit bort 160 000 jobb från statsförvaltningen så har man även avskaffat rätten för arbets­givare att dra fackavgiften på lönen. Vi tvingades kontakta varje medlem för att få dem att skriva på manuellt, det har varit en massiv uppgift, säger Mark Serwotka.

I det här läget blir valet mellan EU och Brexit lite grann som att välja mellan två onda ting, anser han.

– EU är en odemokratisk och nyliberal institution som drivit en hård åtstramningspolitik mot bland annat Grekland. Det är inte alls den organisation jag skulle vilja se, jag vill ha ett socialt Europa. Men att nu dra sig tillbaka och stänga våra gränser vore ett stort steg tillbaka. Med en konservativ regering här hemma skulle vi då gå miste om en rad rättigheter vi uppnått tack vare EU, såsom arbetstids­direktivet, bättre föräldraledighet och andra rättigheter. Jag tror också att privatiseringen av offentlig verksamhet påskyndas om vi lämnar EU. Allt detta innebär stora hot mot våra medlemmar, säger Mark Serwotka.

Storbritannien folkomröstar om EU

Folkomröstningen 23 juni handlar om Storbritanniens medlemskap i EU. Fackförbundet PCS med knappt 200 000 medlemmar, huvudsakligen inom statsförvaltningen, rekommenderar sina medlemmar att vara aktiva och föra in löntagarnas frågor i debatten, men avstår från rekommendation om hur de ska rösta. Några hundra medlemmars jobb i EU-relaterade verksamheter är direkt hotade om britterna lämnar EU.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA