Annons:
Ukraina
Nyhet
AVBörge NilssonTyck till!

Fackföreningens hus i Kiev i brand

I går vid lunchtid utrymde Ukrainas statstjänstemannaförbund sitt kontor på sjätte våningen i Fackföreningarnas hus i Kiev. På kvällen brann huset. "Förmodligen har jag ingen arbetsplats längre", säger en av de anställda till Publikt.

Sedan 21 november har självständighetsplatsen Majdan utanför Nelia Nikitenkos arbetsplats varit fylld av demonstranter.

De har protesterat mot att Ukrainas president Viktor Janukovytj avbrutit förhandlingarna om ett samarbetsavtal med EU och i stället knutit landet hårdare till Ryssland.

Ändå har det ukrainska statstjänstemannaförbundet, med den engelskspråkiga förkortningen SEUU, hållit kontoret öppet fram till i tisdags - samma dag som huset började brinna.

Stora delar av Fackföreningarnas hus, ägt av en facklig centralorganisation med femtio olika förbund, har varit centrum för demonstranterna. På tredje våningen har det funnits en provisorisk läkarmottagning och några våningsplan har varit utrymda och fungerat som lokaler för protestens olika organisationer.

Men inte sjätte våningen där Nelia Nikitenko arbetar.

– Demonstranterna har sovit på golvet i korridorerna och använt våra toaletter. Men kontoren har varit öppna som vanligt, säger Nelia Nikitenko som nu sköter jobbet från sitt hem.

Branden började sedan inrikestrupperna Berkut börjat rensa delar av Majdantorget från demonstranter.

I dag, ett dygn efter att hon lämnat organisationens två kontorsrum, kan Nelia Nikitenko se på teve hur det fortfarande brinner i väggarna på hennes gamla arbetsplats.

– Jag hoppas att vårt kontor har klarat sig, men mina kollegor säger att attacken startade från innergården och det är ett dåligt tecken. Våra fönster vätte mot innergården. Kanske är det värre än jag vill tro.

Vem som tänt på är inte klarlagt. Inrikesministern som styr Berkut sade i ett uttalande på onsdagsmorgonen att branden kan ha varit ett försök av högerextrema Pravyj sektor, den mest extrema av de organisationer som deltar i protesterna, att sopa igen spår av olaglig verksamhet.

Nelia Nikitenko är skeptisk.

– Personligen tycker jag det låter väldigt märkligt om de som använt huset som sitt hem skulle ha varit de som tänt på. Oberoende medier beskriver att det är makten som velat förstöra huset för att skada demonstranterna.

– Men det här är bara min personliga uppfattning. Det är inte förbundets uppfattning, tillägger Nelia Nikitenko.

Hon betonar att hon inte är talesperson för SEUU och att allt hon säger är hennes egna åsikter.

Ämnet är känsligt. Förbundet organiserar 400 000 ukrainska statstjänstemän som i sina jobb företräder staten och till och med kan ha fått sin arbetsplats ockuperad av demonstranter. Samtidigt utgör välutbildade storstadsbor en kärna i motståndet mot ett närmande till Ryssland. 

– Fackförbundet stöder inte någon av sidorna, men varje medlem och anställd har förstås sina egna åsikter och sympatier.

De viktigaste dokumenten, bokföring och annat officiellt, evakuerades tidigt.

– Vi misstänkte att något kunde hända, men vi väntade oss aldrig att det skulle ta den här vändningen, aldrig att huset skulle börja brinna. Så vi lämnade massor av dokument, datorer och kontorsutrustning där och nu vet vi inte vad som finns kvar.

Ingen av de anställda har skadats. Det är inte heller känt om andra skadats vid branden. Men vintern har varit påfrestande för de anställda på statstjänstemannaförbundets kontor.

– Det har varit obekvämt, osäkert och lite nervöst med all aktivitet i huset. Ändå har vi inte haft några invändningar, men nu blir vi drabbade om vi förlorar våra jobb och våra arbetsplatser.

Har du själv deltagit i protesterna?

– Personligen stöder jag demonstranternas krav på ett bättre liv i Ukraina, men jag har inte deltagit i några aktioner.

Varför stöder du demonstranterna?

– Jag vill att Ukraina ska bli ett mer europeiskt land när det gäller grundläggande värderingar. Och jag drömmer om ledare som tänker på landet och folket och försöker göra det bättre för dem, inte för den högsta ledningen.

Men det vi sett de sista dagarna är en backlash?

– Ja, jag är rädd att makten ska gå hela vägen för att krossa protesterna. De är i ett läge där de är redo att göra vad som helst, säger Nelia Nikitenko och understryker än en gång att det är hennes personliga uppfattning och ingenting annat.

Oroligheterna i Ukraina
Hundratusentals ukrainare har sedan november 2013 demonstrerat mot att regeringen stoppat ett närmande till EU och i stället knutit starkare band till Ryssland. Efterhand blev de folkliga protesterna allt våldsammare. Nyligen såg det ut som en fredlig lösning var på väg, men 18 februari 2014 slog inrikestrupper till med full kraft.
Bli den första att tycka till!
ArbetsrättNyhetAndelen tidsbegränsat anställda på svensk arbetsmarknad är betydligt högre nu än för ett par decennier sedan. Dessutom är den högre i statlig sektor än bland privatanställda. Det framgår av aktuell statistik.
StatsförvaltningNyhetOmorganisationer tar ofta längre tid att genomföra och kostar mer än planerat. Det är viktigt att involvera medarbetarna och att planera utifrån organisationens kultur och erfarenheter, enligt en rapport från Statskontoret.
ArbetsmiljöNyhetArbetsmiljön för STs medlemmar har försämrats på flera områden och allt fler drar sig för att slå larm om missförhållanden. Det framgår av förbundets nya arbetsmiljöundersökning Temperaturmätare 2016.
SkatteverketFördjupningAllt fler traditionellt polisiära uppgifter sköts av civila statstjänstemän. En av dem är utredaren Emma Boberg på Skatteverket. Forskaren Lars Korsell säger att brottsbekämpningen behöver fler personer med specialistkunskaper, både inom Polisen och på andra myndigheter.
AVTALNyhetPå fredag löper det treåriga avtalet för anställda på statliga myndigheter ut. Fram tills dess träffas parterna dagligen för att försöka nå en överenskommelse.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen varnar för att skattepengar kan användas fel och att uppställda mål inte nås i Arbetsförmedlingens arbete med nyanlända. Det uppger Ekot som läst en kommande granskning.
MIGRATIONSVERKETNyhetEn nyanställd på Migrationsverket fick ingen introduktionsutbildning utan uppmanades av kollegorna att gå in och läsa existerande ärenden i databasen för att lära sig jobbet. Det fick till följd att hon anmäldes av arbetsgivaren till personalansvarsnämnden för dataintrång och sekretessbrott.
AsylNyhetAntalet asylansökningar ökar på nytt i EU, men fortsätter att minska i Sverige. Enligt statistik som redovisas av Europaportalen ligger Sverige nu på tionde plats i antal asylansökningar per capita, och under EU-snittet.
Barns rättNyhetKammarrätten i Stockholm anser inte att FNs barnkonvention bör införlivas i svensk lag. Barnkonventionen innehåller vaga formuleringar och saknar den precision som svensk lag har, anser domstolen.
Statens servicecenterNyhetRiksrevisionen svarar på kritiken från Statens servicecenters generaldirektör. ”Vi använder enkäter då och då när informationen inte går att få fram på annat sätt. Det gör forskare och Statskontoret också”, säger Ingvar Önnhage, som varit projektledare för granskningen av servicecentret.
MigrationsverketNyhetMigrationsverkets skuld till kommunerna är uppe i minst 20 miljarder kronor. Det är dubbelt så mycket pengar som det anslag regeringen vill ge kommunerna till välfärden.
StatsförvaltningNyhetAnneli Hulthén, tidigare socialdemokratisk kommunpolitiker i Göteborg, blir ny landshövding i Skåne län. Hon tillträder efterträder Margareta Pålsson som gick i pension till midsommar.
LÄNSSTYRELSERNyhetFörslaget att starta tre storlän i Norrland, Svealand och Västra Götaland redan i januari 2018 är oroväckande. Det skriver Sveriges landshövdingar i en gemensam debattartikel.
HögskolanNyhetKarolinska Institutet behåller sin placering som det bästa av Sveriges och Nordens lärosäten i Times Higher Educations årliga rankning. Elva svenska lärosäten finns med på listan över världens 400 främsta.
Statens servicecenterNyhetStatens servicecenter bildades för att effektivisera myndigheternas administration. Men missnöjet gror bland myndig­heter och fackliga företrädare och en enkät från Statskontoret ger svidande kritik. Nu bemöter generaldirektören kritiken.
Statens servicecenterNyhetFå myndigheter anser att Statens servicecenters tjänster har ökat deras effektivitet, konstaterar Riksrevisionen. Statens servicecenters generaldirektör går dock till motangrepp och anklagar både Riksrevisionen och Statskontoret för ”metodbrister”.
FlyktingarNyhetSocialstyrelsen ska genomföra en studie av magnetkamera som metod att bedöma åldern på ensamkommande flyktingbarn. Studien kommer att genomföras av oberoende forskare.
LönerNyhetDe som inte är med i facket får mindre löneökning än fack­medlemmarna. De får ofta också mindre än den nivå som anges i STs centrala kollektiv­avtal – medan de fackligt anslutna nästan alltid får mer. Så ser det ut på ett antal myndigheter som Publikt granskat.
ArbetsmiljöNyhetVar femte yrkesarbetande känner flera gånger i månaden psykiska obehag inför att gå till jobbet. Samtidigt har allt färre varit utan sjukdagar senaste året, enligt Företagshälsornas senaste jobbhälsobarometer.
BudgetNyhetArbetsgivarverket är positivt till regeringens förslag i budgeten att höja anslagen till forskning och innovation, men varnar för att höjda skatter kan minska intresset för högre utbildning.
LänsstyrelsernaNyhetNu har Sebastian Kirppus arbetsgivare godkänt hans engagemang mot avverkning av skyddsvärd skog.
LEDARSKAPNyhetOroväckande många myndighetschefer har visat sig inte hålla måttet, enligt regeringen. En anledning tros vara brist på erfarenhet från jobb i staten.
BUDGETNyhetRegeringens budgetförslag innehåller inget konkret om de aviserade omlokaliseringarna av statlig verksamhet. Men Kammarkollegiet får ett tillskott nästa år för att kunna agera som stöd till flyttade myndigheter.
BUDGETNyhetRegeringen fortsätter satsningen på att minska arbetslösheten. Många av insatserna riktar sig mot nyanlända. Regeringen kräver dock villkor i enlighet med kollektivavtal för arbetsgivare som vill ta del av lönesubventioner.
PensionerNyhetPensionsåldern höjs med två år. Möjligheten att gå i pension flyttas fram till 63 års ålder och rätten att arbeta kvar förlängs till 69 år. Det är huvuddragen i den överenskommelse Pensionsgruppen kommit fram till.
MigrationsverketNyhetStällföreträdande generaldirektören Mikael Ribbenvik går in som vikarierande chef för Migrationsverket tills dess en ersättare för avgående Anders Danielsson har rekryterats.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetEn arbetsförmedlare som trots flera varningar från chefer gjorde en resa med ett företagsnätverk får löneavdrag efter beslut i personalansvarsnämnden.
AsylNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot flera myndigheter sedan en man från Uganda avvisats till hemlandet, trots att det fanns verkställighetshinder som gjorde att mannen inte fick avvisas.
ForskningNyhetStatens anslag till forskning ska höjas med sammanlagt 2,8 miljarder kronor fram till år 2020. Nästan hälften av höjningen ska gå till universitet och högskolor. Det är en del av regeringens budgetförslag.
MigrationsverketNyhetSTs ordförande på Migrationsverket efterlyser en annan typ av ledarskap när generaldirektören Anders Danielsson lämnar myndigheten. ”Det har varit lågt i tak och man har inte lyssnat på medarbetarna i tillräcklig utsträckning”, säger Sanna Norblad till Publikt.
DOMSTOLARNANyhetEn tvist vid Falu tingsrätt blev liggande i närmare ett år och åtta månader i väntan på dom. Justitieombudsmannen kritiserar både den ansvarige rådmannen och domstolens chef.
MigrationsverketNyhetMigrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson lämnar sitt uppdrag. I stället ska han jobba som generalsekreterare på Röda Korset från 1 december.