Annons:
Ukraina
Nyhet
AVBörge NilssonTyck till!

Fackföreningens hus i Kiev i brand

I går vid lunchtid utrymde Ukrainas statstjänstemannaförbund sitt kontor på sjätte våningen i Fackföreningarnas hus i Kiev. På kvällen brann huset. "Förmodligen har jag ingen arbetsplats längre", säger en av de anställda till Publikt.

Sedan 21 november har självständighetsplatsen Majdan utanför Nelia Nikitenkos arbetsplats varit fylld av demonstranter.

De har protesterat mot att Ukrainas president Viktor Janukovytj avbrutit förhandlingarna om ett samarbetsavtal med EU och i stället knutit landet hårdare till Ryssland.

Ändå har det ukrainska statstjänstemannaförbundet, med den engelskspråkiga förkortningen SEUU, hållit kontoret öppet fram till i tisdags - samma dag som huset började brinna.

Stora delar av Fackföreningarnas hus, ägt av en facklig centralorganisation med femtio olika förbund, har varit centrum för demonstranterna. På tredje våningen har det funnits en provisorisk läkarmottagning och några våningsplan har varit utrymda och fungerat som lokaler för protestens olika organisationer.

Men inte sjätte våningen där Nelia Nikitenko arbetar.

– Demonstranterna har sovit på golvet i korridorerna och använt våra toaletter. Men kontoren har varit öppna som vanligt, säger Nelia Nikitenko som nu sköter jobbet från sitt hem.

Branden började sedan inrikestrupperna Berkut börjat rensa delar av Majdantorget från demonstranter.

I dag, ett dygn efter att hon lämnat organisationens två kontorsrum, kan Nelia Nikitenko se på teve hur det fortfarande brinner i väggarna på hennes gamla arbetsplats.

– Jag hoppas att vårt kontor har klarat sig, men mina kollegor säger att attacken startade från innergården och det är ett dåligt tecken. Våra fönster vätte mot innergården. Kanske är det värre än jag vill tro.

Vem som tänt på är inte klarlagt. Inrikesministern som styr Berkut sade i ett uttalande på onsdagsmorgonen att branden kan ha varit ett försök av högerextrema Pravyj sektor, den mest extrema av de organisationer som deltar i protesterna, att sopa igen spår av olaglig verksamhet.

Nelia Nikitenko är skeptisk.

– Personligen tycker jag det låter väldigt märkligt om de som använt huset som sitt hem skulle ha varit de som tänt på. Oberoende medier beskriver att det är makten som velat förstöra huset för att skada demonstranterna.

– Men det här är bara min personliga uppfattning. Det är inte förbundets uppfattning, tillägger Nelia Nikitenko.

Hon betonar att hon inte är talesperson för SEUU och att allt hon säger är hennes egna åsikter.

Ämnet är känsligt. Förbundet organiserar 400 000 ukrainska statstjänstemän som i sina jobb företräder staten och till och med kan ha fått sin arbetsplats ockuperad av demonstranter. Samtidigt utgör välutbildade storstadsbor en kärna i motståndet mot ett närmande till Ryssland. 

– Fackförbundet stöder inte någon av sidorna, men varje medlem och anställd har förstås sina egna åsikter och sympatier.

De viktigaste dokumenten, bokföring och annat officiellt, evakuerades tidigt.

– Vi misstänkte att något kunde hända, men vi väntade oss aldrig att det skulle ta den här vändningen, aldrig att huset skulle börja brinna. Så vi lämnade massor av dokument, datorer och kontorsutrustning där och nu vet vi inte vad som finns kvar.

Ingen av de anställda har skadats. Det är inte heller känt om andra skadats vid branden. Men vintern har varit påfrestande för de anställda på statstjänstemannaförbundets kontor.

– Det har varit obekvämt, osäkert och lite nervöst med all aktivitet i huset. Ändå har vi inte haft några invändningar, men nu blir vi drabbade om vi förlorar våra jobb och våra arbetsplatser.

Har du själv deltagit i protesterna?

– Personligen stöder jag demonstranternas krav på ett bättre liv i Ukraina, men jag har inte deltagit i några aktioner.

Varför stöder du demonstranterna?

– Jag vill att Ukraina ska bli ett mer europeiskt land när det gäller grundläggande värderingar. Och jag drömmer om ledare som tänker på landet och folket och försöker göra det bättre för dem, inte för den högsta ledningen.

Men det vi sett de sista dagarna är en backlash?

– Ja, jag är rädd att makten ska gå hela vägen för att krossa protesterna. De är i ett läge där de är redo att göra vad som helst, säger Nelia Nikitenko och understryker än en gång att det är hennes personliga uppfattning och ingenting annat.

Oroligheterna i Ukraina
Hundratusentals ukrainare har sedan november 2013 demonstrerat mot att regeringen stoppat ett närmande till EU och i stället knutit starkare band till Ryssland. Efterhand blev de folkliga protesterna allt våldsammare. Nyligen såg det ut som en fredlig lösning var på väg, men 18 februari 2014 slog inrikestrupper till med full kraft.
Bli den första att tycka till!
FrankrikeNyhetArbetsgivare förbjuds att skicka jobbmejl till anställda efter arbetstid. Det är innehållet i ett franskt lagförslag, skriver Dagens Nyheter.
KulturNyhetStatens historiska museer bör slås samman med Livrustkammaren, Skokloster och Hallwylska museet till en myndighet. Det föreslås i en departementspromemoria. 314 anställda skulle beröras om förslaget blir verklighet.
EkonomiNyhetTrots att antalet asylsökande fortsätter att minska jämfört med 2015 så märks det inte på statens kostnader, konstaterar Ekonomistyrningsverket, ESV. Under januari till april fördubblades kostnaderna för migration jämfört med 2015.
IntegrationFördjupningUnder de närmaste tre åren ska svenska myndigheter ta emot samman­lagt 1000 nyanlända på praktik. Brivan Hamo från Syrien fixade själv en plats hos Sida i Härnösand. Hon är glad att bryta isoleringen hemma och försöker nu lära sig tio nya svenska ord om dagen.
STNyhetDebatten på STs kongress hettade till när ett antal motioner om stöd till det lokala fackliga arbetet behandlades. Kongressen beslutade att kansliresurser ska omfördelas till förmån för ett starkare lokalt förhandlings- och avtalsstöd. I enlighet med vad förbundsstyrelsen föreslagit ska det också göras en översyn av STs kansli.
STNyhetST ska fortsätta arbetet med att hitta ett nytt förbundsnamn. Det var ett av de beslut som förbundets kongress fattade under den tredje och avslutande dagen.
STATSFÖRVALTNINGNyhetNågonstans har kontrollsamhället gått för långt och det får alldeles perversa effekter med alla återrapporteringskrav. Det sade civilminister Ardalan Shekarabi när han på torsdagen besökte STs kongress.
SäkerhetNyhetMyndigheternas informationssäkerhet ligger långt från en godtagbar nivå. Den slutsatsen drar Riksrevisionen efter en granskning. Myndigheten anser att dagens och tidigare regeringar varit passiva.
STNyhetEfter en dramatisk omröstning valde ST-kongressen på onsdagen en ny förbundsstyrelse. I första valomgången fick två kandidater lika många röster, men efter en ny röstningsomgång fick Per Sunneborn, ST inom Kriminalvården, den sista platsen.
LÖNERNyhetNär regeringen nyligen fattade beslut om nya löner för myndighetschefer var det Lena Erixon på Trafikverket som fick den högsta lönen. Men vad tjänar din chef? Publikt har hela listan.
STNyhetEfter en omröstning på ST-kongressen står det klart att hela STs presidium valts om och fortsätter under den kommande kongressperioden. Förbundets andre vice ordförande Tom Johnson utmanades av Tobias Bjerman från ST inom SiS, men vann omröstningen.
E-förvaltningNyhetEfter den regeringsombildning som presenterades i dag är det miljöpartisten Peter Eriksson som har ansvar för digitaliseringsfrågor. Men samtidigt flyttar ansvaret för e-förvaltning - digitalisering av den offentliga sektorn - till civilminister Ardalan Shekarabi.
STNyhetST ska verka för arbetstidsförkortning. Det beslutade förbundets kongress i dag. Förbundsstyrelsen fick kritik för att inte ha drivit frågan tidigare, trots att ett liknande beslut även togs av kongressen 2012.
SiSNyhetNyanställda på Statens institutionsstyrelse betraktas numera som anställda vid hela myndigheten, i stället för vid en viss institution. Facken anser att det utvidgar arbetsgivarens rätt till omplacering.
KriminalvårdenNyhetAntalet personer som återfaller i brott efter att de lämnar Kriminalvården minskar. Sedan 2000-talets början har återfallen minskat med cirka 10 procentenheter.
ÖppenhetNyhetRegeringens förslag om att sek­retessbelägga alla offentliganställdas personnummer har fått hård kritik. Nu gör också ST tummen ned – men de flesta myndigheter är positiva.
KONGRESSNyhet”Tack Migrationsverket. Jag vill påstå att ingen annan myndighet i världen hade klarat av det ni gjorde”, sade statsminister Stefan Löfven när han i dag talade på STs kongress.
KONGRESSNyhetBritta Lejon och Peter Lennartsson har inga motkandidater till posterna som ordförande och förste vice ordförande i ST. Däremot har Tobias Bjerman nominerats till andre vice ordförande. Därmed har valberedningens kandidat Tom Johnson en utmanare.
MiljöNyhetRegeringen satsar 62 miljoner kronor på att förstärka utvecklingen och användandet av miljö- och klimatteknik. Nya myndighetsuppdrag ska bana vägen.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen, JO, kritiserar Kriminalvården för att platser på myndighetens säkerhetsenheter har använts för att placera intagna som behöver extra skydd.
E-förvaltningNyhetRegeringen har tillsatt en utredare för att få till en effektivare styrning av nationella digitala tjänster som Mina Meddelanden och Svensk e-legitimation.
AsylNyhetRegeringen uppdrar åt Migrationsverket att förkorta tiden från asylansökan till återvändande och att utöka antalet förvarsplatser för dem som fått avslag på asylansökan.
avtalNyhetST har tecknat ett nytt löneavtal med arbetsgivaren Almega för anställda på Lernia. Avtalet ger ett utrymme för löneökningar på 2,2 procent.
UPPHANDLINGNyhetDet ska inte längre gå att göra upphandlingar som dumpar arbetstagares villkor. Det är innebörden i regeringens förslag till ny upphandlingslag. TCO hade önskat att regeringen gått längre och inkluderat krav på försäkring och tjänstepension.
HögskolanNyhetNästa år skärper regeringen jämställdhetskraven på universitet och högskolor. Andelen kvinnliga professorer ska ökas med målet att varannan ny professor ska vara en kvinna år 2030, uppger SVT.
UpphandlingNyhetMöjligheten att vinna upphandlingar genom låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö ska stoppas. Regeringen lägger nu fram ett lagförslag som syftar till att seriösa företag som har schysta villkor inte ska missgynnas.
StatsförvaltningNyhetDet kan införas större regioner redan 2019 enligt det förslag som Indelningskommittén lagt fram. Men i så fall kommer vissa län fortfarande att stå utanför den nya regionindelningen.
PolisenNyhetOvanligt många chefstillsättningar inom den nya Polismyndighetens organisation har underkänts av Statens överklagandenämnd, uppger Ekot. En av fyra som klagat har fått rätt i nämnden.
TCONyhetBra arbetsmiljö är nyckeln till lägre sjukfrånvaro och ett längre arbetsliv. Den slutsatsen drar TCO i en rapport som bygger på statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, och Arbetsmiljöverket.
SkatteverketNyhetSkatteverkets högsta chefer får hård kritik för sitt agerande i samband med ett inslag i Uppdrag granskning. Enligt en revisionsrapport har de skadat många medarbetares förtroende för myndigheten och det finns risk för att det också har påverkat förtroendet hos allmänheten.
IntegritetNyhetDatainspektionen, DI, är i ett yttrande mycket kritisk till att Digitaliseringskommissionen behandlar skyddet av den personliga integriteten som en särfråga.
A-kassanNyhetFör första gången under överskådlig tid var antalet personer som fick a-kassa under april i år färre än 100 000. Antalet har stadigt sjunkit sedan 2004 då mer än 300 000 fick a-kasseersättning.
HÄLSANyhetSjukfrånvaron i staten var 3,9 procent under 2015. Det är en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med året innan. Mest ökade sjukfrånvaron bland kvinnorna. 2015 var den 5,3 procent, medan männens frånvaro var 2,9 procent.
HögskolanNyhetDet var den borgerliga regeringens utbildningspolitik som ledde Sverige på fel väg, skriver S-ministrarna Aida Hadzialic och Helene Hellmark Knutsson i en replik till TCOs ordförande Eva Nordmark.
JordbruksverketNyhetRegeringen ger ett särskilt uppdrag åt Statskontoret att se över Jordbruksverkets verksamhet. IT-strul och problem med hanteringen av jordbrukets EU-stöd är två anledningar till specialuppdraget.