Färre unga kan ge högskolor problem

HÖGSKOLAN2011-11-09

Antalet unga i högskoleåldern sjunker kraftigt de kommande åren. Minskat barnafödande under 1990-talets senare del gör att åldersgruppen 19–24 år kommer att rasa till år 2020.

Av:  Therese Säfström

Statistiska centralbyråns prognoser pekar mot att 2012 blir ett rekordår för åldersgruppen 19–24 år. Men sedan går den demografiska kurvan brant ner. Från närmare 800 000 personer till omkring 630 000 år 2020.

Lars Frisk, förste vice ordförande för ST inom universitets- och högskoleområdet, känner väl till att studentunderlaget kommer att vika.

– Lokalt handlar det om att ha en bra utbildning, så att det goda ryktet sprids. Då kan högskolorna vara attraktiva och stå starkare om studentunderlaget minskar.

Han säger att högskolornas möjligheter att överleva också påverkas av regeringens anslagspolitik. Och där arbetar ST med opinionsbildning.

Utbildningsminister Jan Björk­lund har föreslagit att läro­sätena på eget initiativ ska förbereda sig på ett minskat studentunderlag. Till exempel genom samarbeten mellan mindre högskolor och större universitet.  

– Sammanslagningar eller samarbete är ingenting ST har några generella synpunkter på. Så länge det inte betyder nedläggningar, säger Lars Frisk.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA