Flygledning kan återregleras

KOMMUNIKATIONER2014-06-03

Flygledningen kan bli återreglerad. Riksdagen väntas fatta beslut om ett eget lagförslag som utesluter privata aktörer inom flygtrafikledning på statliga flygplatser.

Svensk flygtrafikledning avreglerades 2010 och blev öppen för konkurrens mellan privata aktörer och statliga Luftfartsverket. Men i riksdagen har oppositionspartierna varit kritiska.

För ett år sedan krävde de i ett så kallat tillkännagivande att regeringen skulle lägga fram ett förslag om återreglering av delar av verksamheten.

Det innebär att flygplatser som drivs av staten eller av bolag där staten har ett bestämmande inflytande ska ha en flygtrafikledning som utförs av en myndighet.

Men något regeringsförslag har inte kommit och trafikutskottet tröttnade på att vänta. Utskottet utarbetade ett eget förslag till ändring av luftfartslagen, som riksdagen nu väntas anta.

De borgerliga parterna ansåg att den nya lagändringen inte beretts tillräckligt. Dessutom har regeringen tillsatt en utredning i frågan, och den ska redovisas 1 september, påpekade regeringspartierna.

Det finns ännu inte några privata aktörer på landets tio statliga flygplatser. Men på främst kommunala flygplatser finns företag som tagit över flygledningen från Luftfartsverket. De påverkas dock inte av lagändringen, enligt oppositionen.

Ann-Marie Bredberg, avdelningsordförande för ST inom flygledningen i LFV/NUAC, ser flera fördelar med riksdagens ingripande. Det blir tydligare vad som är konkurrensutsatt verksamhet, menar hon.

Hon anser också att det är viktigt att behålla den civil-militära integrationen, vilket var ett av oppositionspartiernas motiv för lagändringen. Den civil-militära integrationen innebär att Luftfartsverket förser Försvarsmakten med flygledningspersonal.

Ann-Marie Bredberg tycker att det är bra att konkurrensen begränsas.

– Luftfartsverket är en stor och stabil aktör som kan vara en garant för att säkra en långsiktig hållbarhet och utveckling i flygsäkerhetsfrågor, och för att bibehålla den civil-militära integrationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA