Försäkringskassan arbetar ojämställt

FÖRSÄKRINGSKASSAN2013-11-18

Jämställdheten står i bakgrunden i Försäkringskassan. Det gäller bland annat handläggningen av sjukpenning, enligt Inspektionen för socialförsäkringen, ISF. Försäkringskassan avvisar kritiken.

 På regeringens uppdrag har ISF granskat Försäkringskassans styrning och handläggningen av sjukförsäkringsärenden ur ett jämställdhetsperspektiv. Anledningen är att skillnaderna i sjukfrånvaro mellan kvinnor och män har ökat.

”ISFs granskning visar att handläggningen av sjukpenning skiljer sig åt för kvinnor och män och att jämställdhetsperspektivet har en undanskymd roll hos Försäkringskassan”, skriver myndigheten i sin rapport.

Enligt rapporten finns det skillnader mellan hur Försäkringskassan handlägger ansökningar om sjukpenning beroende på om den gäller en kvinna eller en man. Försäkringskassan genomför utredningar och insatser i något högre grad för kvinnor än för män.

”Det behöver i sig inte betyda att Försäkringskassans handläggning sker på ett sätt som medför omotiverade skillnader mellan kvinnor och män, men för Försäkringskassan kan det vara värt att uppmärksamma skillnaderna i sitt fortsatta arbete med att säkerställa en jämställd handläggning”, säger ISFs projektledare Susanne Eriksson i ett pressmeddelande.

ISF påpekar också att begreppet jämställdhet i princip inte nämns i Försäkringskassans styrdokument. Jämställdhetsperspektivet som begrepp har i det närmaste försvunnit:

”Försäkringskassan behöver därför i sin styrning synliggöra jämställdhetsperspektivet och konkretisera vad det innebär för handläggningen av sjukpenning”, säger Susanne Eriksson.

Enligt försäkringsdirektör Svante Borg vid Försäkringskassan har myndigheten en handlingsplan för jämställdhet:

”Vi fortsätter enträget att jobba mot en bristande jämställdhet”, säger han i ett uttalande.

Svante Borg anser att rapporten från ISF har så allvarliga brister att den inte ger underlag för några slutsatser om huruvida det finns oskäliga eller omotiverade skillnader mellan hur kvinnor och män behandlas av Försäkringskassan.

”Det är svårt att ta till sig den och se vad den skulle ge oss för vägledning. Den ger oss ingen ny kunskap, tycker vi”, säger Svante Borg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA