Försvar för facklig frihet

EU2012-06-19

EU-kommissionens inblandning i den nationella lönebildningen är oacceptabel. Det skriver ordförandena för de fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco i en debattartikel.

Det finns en samsyn över partigränserna i Sverige om att EU inte ska lägga sig i systemet för arbetsmarknadsparternas lönebildning. Men nu får Sverige rekommendationer från EU-kommissionen att uppmuntra större löneflexibilitet, särskilt i de nedre löneskalorna. För vissa skulle det kunna leda till en lönesänkning. Det är på gränsen till vad som är förenligt med respekten för parternas autonomi, skriver Eva Nordmark, TCO, Karl-Petter Thorwaldsson, LO, och Göran Arrius, Saco, i en gemensam debattartikel i Dagens Industri, DI:

”LO, TCO och Saco har de senaste åren konsekvent kritiserat EU-kommissionens strävan att ta politisk kontroll över lönebildningen. Redan våren 2010 påpekade vi för statsminister Fredrik Reinfeldt och dåvarande arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin att kommissionens agerande riskerar att leda till att EU lägger sig i lönebildningen.”

Enligt debattartikeln har EU-kommissionen i skydd av den ekonomiska krisen ställt växande krav på medlemsländerna att göra statliga ingripanden i lönebildningen. Förra året tvingades Spanien att ersätta fackliga förhandlingar på branschnivå med förhandlingar på företagsnivå för att minska kollektivavtalens lönenormering. Nu möter åtta EU-länder (Belgien, Cypern, Finland, Frankrike, Italien, Luxemburg, Malta och Slovenien) krav från EU-kommissionen att ändra lönebildningen och sänka lönerna.

”Denna inblandning i nationell lönebildning är oacceptabel. Dels saknar EU enligt fördraget befogenheter vad gäller löneförhållanden, dels respekterar inte rekommendationerna internationella normer till skydd för grundläggande fackliga rättigheter”, skriver de tre ordförandena.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA