Grå arbetskraft hos franska regeringen

FRANKRIKE2015-09-10

Offentliga arbetsgivare i Frankrike rör sig i lagens utkanter. Häromdagen rapporterade franska medier att självaste justitiedepartementet anlitar 40 000 ”svartjobbare”. Ministrar lovar bättring. Facken är kritiska.

50 000 personer arbetar för franska departement under förhållanden som i vissa fall kan liknas vid ”svartjobb”. Värst är det inom justitiedepartementet, som bland annat är arbetsgivare för anställda vid landets domstolar. Departementet anlitar 40 500 utomstående medarbetare på oklara grunder, visar en statlig rapport. Det handlar framförallt om medlare, experter och tolkar som får betalt per timme och inte får några sociala förmåner, trots att en del av dem i stort sett arbetar heltid.

Justitieministern Christiane Taubira har lovat att se över situationen, och att fler ska få fasta jobb. Enligt rapporten kan departementen tvingas betala en halv miljard euro i uteblivna sociala avgifter.

Historien väcker förvåning hos facken.

Michel Demoule är chef för protokollförarna vid arbetsdomstolen i Roubaix, och representant för den fackliga centralorganisationen CGT. Han tycker att det är fel att prata om svartjobb.

– Inga domstolar kan betala folk under bordet. Det finns inga kassakistor med kontanta medel på justitiedepartementet.

Han säger att en hel del experter är anställda på annat håll, och att det därför är normalt att de får timarvoden.

– Det är förstås skandalöst om någon arbetar heltid och ändå bara får honorar. I sådana fall borde förstås staten betala deras socialförsäkringar och pension, säger Michel Demoule.

Ett femtiotal personer ska hittills ha stämt justitiedepartementet för att de inte har fått regelrätta löner.

Andra slags otrygga jobb är utbredda inom den offentliga sektorn. Många har projektanställningar och andra former av korttidskontrakt.

Minister efter minister har lovat skärpning. Men sedan några år tillbaka får en person automatiskt fast jobb efter ett visst antal år av osäkra kontrakt.

Trots detta utförs idag omkring 18 procent av alla offentliga jobb i Frankrike av personer som går på osäkra kontrakt. I rena tal motsvarar det 900 000 heltidstjänster.

– Siffran är alldeles för hög. Man måste förstås kunna ta in vikarier och säsongsarbetare, men alla andra borde arbeta under trygga förhållanden, säger Brigitte Jumel, generalsekreterare i centralorganisationens CFDTs fack för offentliganställda.

Facken kämpar för att så många som möjligt ska ha den särskilda statusen ”fonctionnaires”, vilket innebär att de går igenom ett prov för att få en livstidsanställning. Ett argument är att de ska sitta säkert på sina jobb för att inte utsättas för press från korrupta politiker.

Men det finns yrkesgrupper där det är svårt att skapa en särskild kår av ”statsanställda”.

Som exempel nämner Brigitte Jumel ”pirogförare”, som transporterar post i utomeuropeiska franska regioner. Men de bör i alla fall ha fasta jobb anser facken.

– Korttidsanställda ska också ha mesta möjliga skydd. I dag rör sig en del offentliga arbetsgivare i lagens utkanter. Alla borde ta ett större ansvar för personer de anlitar, säger Brigitte Jumel.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA