Handläggares attityder kartlagda

FÖRSÄKRINGSKASSAN2013-06-13

Hälften av handläggarna på Försäkringskassan anser att rehabiliteringskedjans regelverk är tydligt, och bara ett fåtal att det är flexibelt. De handläggare som är negativa till Försäkringskassan är ofta också kritiska till regelverk och rutiner i handläggningen.

2008 ändrades många av reglerna i sjukförsäkringen. Samtidigt ändrades Försäkringskassans organisation. Nu har Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, undersökt hur handläggarna ser på sitt arbete och sin roll som tjänsteman vid Försäkringskassan.

Undersökningen visar att handläggarnas syn på Försäkringskassan som arbetsgivare, organisatör av arbetet och myndighet har betydelse för hur de ser på regelverk och rutiner. De som har en positiv syn på Försäkringskassan har också en positiv syn på rehabiliteringskedjan och skriftligt handläggningsstöd. Vad som är hönan och vad som är ägget, vågar dock inte ISF uttala sig om. På omvänt sätt är de handläggare som är negativa till Försäkringskassan ofta kritiska till regelverk och rutiner.

Enligt ISF är en slutsats att det kan vara svårt att påverka hur olika handläggare arbetar om Försäkringskassan samtidigt inte lyckas förändra synen på myndigheten som sådan.

Det mest uppskattade handläggningsstödet är samtal med kollegorna, följt av konsultation med specialister.

”Handläggarna är olika varandra i viktiga avseenden, och det har betydelse för hur de ser på det dagliga arbetet. Försäkringskassan måste ta hänsyn till att handläggarna fungerar olika”, skriver projektledare Nina Granqvist på ISF i ett pressmeddelande.

STs avdelning på Försäkringskassan har varit kritisk mot undersökningens utformning, som från början innehöll frågor som handlade om partipolitik och kunde tolkas som åsiktsregistrering.

Avdelningens vice ordförande, Thomas Åding, är fortfarande frågande till nyttan med undersökningen.

Jag kan inte se hur slutsatserna ska kunna gå att använda. Jag förstår inte vad man är ute efter, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA