Annons:
Danmark
Nyhet
AVTora Villanueva GranTyck till!

Indragen ledighet under högtider i Danmark

Medarbetarna på ett antal danska myndigheter får inte längre betald ledighet vissa storhelger. Men eftersom kontoren är stängda då, tvingas de i stället ta semester.

Medarbetarna på den danska skattemyndigheten samt på social- och inrikesdepartementet har länge haft betald ledighet på julafton, nyårsafton och på Danmarks grundlagsdag 5 juni. Men det har inte stått något om denna rättighet i gällande avtal.

Arbetsgivarna, vars argument har varit att öka produktiviteten och att det är för stor skillnad på arbetstid mellan privat och offentlig sektor, vann i förra veckan tvisten om frågan i ett skiljedomsförfarande. Men eftersom myndigheten och departementet håller stängt dessa storhögtider finns ingen möjlighet för de anställda att arbeta. De tvingas nu därför istället ta av sina semesterdagar, oavsett om de vill eller inte.

Fackförbundet Djöf, som organiserar offentlighetsanställda akademiker, är starkt kritiskt. Ordförande Sara Vergo menar att de indragna fridagarna går att likställa med en lönesänkning på 7 000 danska kronor för den som tvingas ta av sina semesterdagar. Hon befarar också att fler arbetsgivare i offentlig sektor kan komma att följa efter.

– Om vi som anställda ska vara flexibla och leverera det bästa och lite till, krävs det en personalpolitik som bidrar till att motivera och utveckla medarbetarna, säger Sara Vergo och hävdar att de indragna fridagarna går stick i stäv med detta.

Ole Hasselbach, professor i affärsrätt vid Aarhus universitet, håller med:

”Om de anställda haft ledigt under julafton, nyårsafton och grundlagsdagen en längre period, så har det blivit en del av avtalet. Det behöver inte finnas skriftligt”, säger han till dagstidningen Berlingske.

Enligt Sara Vergo kommer Djöf nu noga titta på grunderna för beslutet och hur de indragna anställningsförmånerna kan komma att påverka vilka krav facket ska ställa i förhandlingarna med arbetsgivarna inför år 2018.

Bli den första att tycka till!