JO kritiserar överklagandenämnden

TJÄNSTETILLSÄTTNING2013-06-11

Statens överklagandenämnd avvisade ett överklagande i ett anställningsärende med motiveringen att den sökande redan hade en liknande tjänst på myndigheten. Nu kritiserar Justitieombudsmannen nämnden.

En man som arbetar som arbetsförmedlare med stationeringsort Arvidsjaur sökte en utlyst tjänst som arbetsförmedlare i arbetsmarknadsområde Luleå. Det området omfattar bland annat Piteå, mannens hemort. Mannen fick dock inte tjänsten och överklagade då till Statens överklagandenämnd.

Men nämnden avslog överklagandet med hänvisning till att tillsättningsbeslutet inte kunde sägas ha gått honom emot eftersom han redan hade en tjänst som arbetsförmedlare inom samma myndighet.

Det var fel, menar Justitieombudsmannen, JO, och skriver att ett sådant resonemang förutsätter att tjänsterna är identiska, vilket inte var fallet.

JO skriver att för mannen var tjänsten en möjlighet att slippa dubbelt boende och veckopendling. Att få tjänsten kunde ge honom förbättrade möjligheter till ett socialt liv.

”Att nekas en tjänst där dessa möjligheter finns är ett beslut som har gått sökande emot”, skriver JO, och menar att mannen därför har rätt att få en överprövning av beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA