Jobbcoachning ingen framgångsväg

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-02-23

Det är oklart om satsningen på jobbcoacher över huvud taget har effekt. En ny utvärdering från Arbetsförmedlingen visar att arbetslösa som har fått jobbcoachning inte har fått jobb i högre utsträckning än andra arbetslösa.

Under 2009 anställde och utbildade Arbetsförmedlingen omkring 740 interna jobbcoacher. Parallellt anlitades 952 externa jobbcoachningsföretag.

I en ny studie har Arbetsförmedlingen försökt att kartlägga effekterna av jobbcoachningen. Alla personer som haft jobbcoachning någon gång mellan 1 september och 31 oktober 2009 har studerats. Och utvärderingen visar att det inte finns någonting som tyder på att jobbcoachningen leder till jobb i högre utsträckning än den vanliga kontakten med Arbetsförmedlingen.

De personer som har haft jobbcoachning har visserligen högre sannolikhet att få en praktikplats, men lägre sannolikhet att få ett jobb än de individer som inte har haft jobbcoachning. Skillnaderna är statistiskt säkerställda, men inte särskilt stora, skriver myndigheten.

Enligt Arbetsförmedlingens egen analys kan det vara så att de personer som väljer jobbcoachning tillhör en grupp som står relativt långt från arbetsmarknaden. Det skulle kunna förklara att arbetssökande som har haft jobbcoachning i något större omfattning har fått praktikplatser, men i något mindre omfattning ett arbete.

Vid årsskiftet fick de flesta av Arbetsförmedlingens egna jobbcoacher sluta. De externa företagen arbetar fortfarande åt myndigheten.

Ett jobbcoachningsföretag får 9 000 kronor i ersättning för varje arbetssökande det tar sig an. Om den arbetssökande får ett arbete under coachningsperioden – inom tre månader – får företaget ytterligare 2 000 kronor i ersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA