Sebastian Kirppu får fortsätta sitt engagemang för skogen på sin fritid, enligt vad ST och arbetsgivaren kommit överens om. »Utanför jobbet vill jag vara människan Sebastian Kirppu med rätt att yttra mig som privat­person«, säger han.
Bild: Berit Djuse
Sebastian Kirppu får fortsätta sitt engagemang för skogen på sin fritid, enligt vad ST och arbetsgivaren kommit överens om. »Utanför jobbet vill jag vara människan Sebastian Kirppu med rätt att yttra mig som privat­person«, säger han.

Kan fortsätta med sitt miljöengagemang

LÄNSSTYRELSERNA2016-09-20

Sebastian Kirppu kan andas ut och fortsätta med sina uppdrag. Arbetsgivaren har godkänt hans engagemang mot avverkning av skyddsvärd skog – så länge han inte uttalar sig i myndighetens namn. Nu gläder han sig över segern – och han tror att facket och uppmärksamheten i medier har påverkat beslutet.

Hans leende hörs genom orden när han berättar:

– Jag får fortsätta att vara Sebastian Kirppu på min fritid. Det är precis det jag vill!

I våras berättade Publikt om Sebas­tian Kirppus miljöengagemang för att rädda skyddsvärd skog från avverkning.

Han arbetar som fältinventerare på Länsstyrelsen i Dalarnas län – och på fritiden gör han bland annat egna inven­teringar av rödlistade arter i avverkningshotad skog, håller kurser i skogsekologi och skriver debattartiklar. Sebas­tian Kirppu har utsetts till årets miljöhjälte av Världsnaturfonden och varit lyssnarnas val av sommarpratare i P1.

Arbetsgivaren ansåg att hans enga­ge­mang eventuellt kunde klassas som förtroendeskadlig bisyssla, och gav honom först en – och sedan ytterligare en – skriftlig tillsägelse.

Men Sebastian Kirppu ville inte sluta med sitt engagemang.

Han berättar att Publikts artikel om situationen har fått stor spridning och att han fått mycket stöd efter publiceringen.

– Människor som jag inte ens känner har hört av sig och stöttat mig, det har varit väldigt fint.

Tomas Ahlström, ombudsman på ST, har fört dialogen med Sebastian Kirppus arbetsgivare. Han tycker att samtalet har gått mycket bra.

– Exakt varför arbetsgivaren helt har svängt i den här frågan vill jag inte uttala mig om, men i våra samtal har vi framför allt pratat om det som en yttrandefrihetsfråga. Jag känner mig väldigt nöjd med det här fackliga arbetet, säger han.

Mattias Strömberg är personalchef på Länsstyrelsen i Dalarnas län. Han vill inte kommentera ärendet eftersom det rör en enskild medarbetare, men han bekräftar att det inte finns några oenigheter kvar.

– Jag uppfattar det som att vi är helt överens. Men några detaljer vill jag inte gå in på.

Att Sebastian Kirppu inte ska uttala sig i myndighetens namn när han engagerar sig på sin fritid ser han själv inte som någon begränsning:

– Det är ju så jag vill ha det! Jag har aldrig uttalat mig i myndighetens namn på min fritid. Människor är så sammankopplade med sin arbets­givare att de tror att de jämt ska presentera sig med en jobbtitel. Men utan­för jobbet vill jag vara människan Sebastian Kirppu med rätt att yttra mig som privat­person.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA