Kritik mot minskad ombordbemanning

SPÅRTRAFIK2016-04-20

Huvudskyddsombudet på SJ har begärt hjälp från Arbetsmiljöverket i en strid mot neddragningar av ombordpersonal på regionaltåg.

SJ planerar enligt huvudskyddsombudets skrivelse att från 2 maj ändra grundbemanningen på regionaltågen X40 så att det förutom lokföraren endast ska finnas en ombordpersonal på varje tåg. Det innebär arbetsmiljörisker och säkerhetsrisker, anser huvudskyddsombudet, som lämnat en så kallad 6:6a-anmälan till arbetsgivaren. Arbetsgivaren har dock svarat att man inte tänker ompröva beslutet.

Problemet gäller enligt anmälan tåg som har flera hopkopplade enheter som inte går att förflytta sig mellan, förutom då tåget står på en station. Om man till exempel blir tvungen att evakuera resenärerna ute på ett spår blir det svårt för den ende ombordvarande anställde att hantera situationen, påpekas det i skrivelsen. Riskerna anses också öka också vid brand och vid hot- och våldssituationer.

SJs regionaltåg trafikerar främst Mälardalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA