»Vi är för luttrade för att oroa oss i nuläget«, säger Margaretha Jonsson som jobbat på länsstyrelsen i 22 år. Nina Skyttberg håller med, men upplever att folk i allmänhet tappar hoppet.
Bild: Peter Hamberg
»Vi är för luttrade för att oroa oss i nuläget«, säger Margaretha Jonsson som jobbat på länsstyrelsen i 22 år. Nina Skyttberg håller med, men upplever att folk i allmänhet tappar hoppet.

Luttrade anställda på länsstyrelsen

REGIONUTREDNINGEN2013-01-23

Härnösand ska inte längre vara huvudort om länsstyrelserna blir färre. Men ST-medlemmarna på plats är luttrade. »Det är bara ett förslag. Vad som blir verklighet vet ingen ännu«, säger Margaretha Jonsson som jobbat på länsstyrelsen i 22 år.

Av:  Tora Villanueva Gran

Nina Skyttberg, Margaretha Jonsson, Oskar Norrgrann och flera av deras kolleger på Länsstyrelsen i Västernorrlands län blev förvånade när de strax innan jul lyssnade på den direktsända presskonferensen: Region­utredningens förslag är att länsstyrelserna i Västernorrland och Jämtland slås ihop, med Öster­sund som sätesort.

– Det effektiviseringsarbete som efter­frågas är redan påbörjat här, mellan oss och Jämtland. Många av de enheter som bildats har förlagts till Härnösand. Om förslaget går igenom får man riva upp och börja om från start, säger Nina Skyttberg.

Oskar Norrgrann nickar instämmande. Han tycker att fokus i utredningen ligger fel, att den ser till att kortsiktigt spara pengar i stället för till uppdraget: att ge medborgarna god service.

– Ge oss arbetsro så att vi kan göra det vi är utbildade för. Så mycket sväljs av ständiga organisationsförändringar.

Ändå är ingen av dem särskilt orolig för sitt jobb. Margaretha Jonsson som jobbat på länsstyrelsen i 22 år är van.

– Det är bara ett förslag. Vad som blir verklighet vet ingen ännu. Vi är för luttrade för att oroa oss i nuläget. Det kommer ständigt direktiv och utredningar som berör vår verksamhet.

Men känslan på stan är en annan, upplever de. Ungefär samtidigt som Mats Sjöstrands utredning blev offent­lig, kom nyheten om ett förslag att lägga ned Mittuniversitetets campus i Härnösand till förmån för koncentration i Sundsvall.

– Vi här inne i huset har mer information som gör att vi ser längre, men jag upplever att folk i allmänhet tappar hoppet. Det blir en negativ spiral, folk vågar inte köpa hus, inte starta företag, säger Nina Skyttberg.

Landstingsrådet i Västernorrland, Per Wahlberg (M), är också negativ till förslaget och uppvaktade Mats Sjöstrand innan det lades.

– Både ur demokratisynpunkt och för näringslivet i regionen tror jag att det är ett för stort avstånd. Det är viktigt med närhetsprincipen i statlig närvaro.

Kommunalrådet i Härnösand, Fred Nilsson (S), ser det mer som ett spel, där Härnösand i egenskap av kuststad offras för att det ska se bra ut på Sverigekartan.

– Nu gäller det att på alla plan genom­lysa sakfrågorna, vad som skapar riktiga samverkansvinster och vilka kriterier som tillämpas. Nästa vecka uppvaktar jag civilminister Stefan Atte­fall.

  

Utredningens förslag för länsstyrelserna

Regionutredningen föreslår att nuvarande tjugoen länsstyrelser reduceras till elva med en sätesort för vardera länsstyrelse:

  • Länsstyrelsen i Norrbottens län. Sätesort: Luleå.
  • Länsstyrelsen i Västerbottens län. Sätesort: Umeå.
  • Länsstyrelsen i Jämtlands och Västernorrlands län. Sätesort: Östersund.
  • Länsstyrelsen i Dalarnas och Gävleborgs län. Sätesort: Falun.
  • Länsstyrelsen i Värmlands och Örebro län. Sätesort: Örebro.
  • Länsstyrelsen i Uppsala, Södermanlands och Västmanlands län. Sätesort: Uppsala.
  • Länsstyrelsen i Stockholms och Gotlands län. Sätesort: Stockholm.
  • Länsstyrelsen i Västra Götalands och Hallands län. Sätesort: Göteborg.
  • Länsstyrelsen i Jönköpings och Östergötlands län. Sätesort: Linköping.
  • Länsstyrelsen i Kalmar och Kronobergs län. Sätesort: Växjö.
  • Länsstyrelsen i Skåne och Blekinge län. Sätesort: Malmö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA