Gästkrönikören Malin Crona var tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för 8 sidor. Nu är hon digital strateg på rebel & bird.
Bild: Malin Larsson
Gästkrönikören Malin Crona var tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för 8 sidor. Nu är hon digital strateg på rebel & bird.

Malin Crona: Källskyddet går före allt annat

KRÖNIKA: GÄSTKRÖNIKA2016-08-30

Gästkrönikör Malin Crona skriver att tidningar till varje pris måste skydda sina källor. Annars riskeras att tryckfriheten, som i år firar 250 år, inte blir annat än vackra, tomma ord.

Av:  Malin Crona

Förra året startade Havs- och vattenmyndigheten tidningen Hav och Vatten, en tidning som har ansvarig utgivare och omfattas av det skydd grundlagen ger journalistisk verksamhet. Under sommaren lämnade myndigheten med stöd av offentlighetsprincipen ut e-postloggar som avslöjar namnet på en person som kontaktat tidningen med ett tips.

Det som inte ska få hända har hänt. En källa har röjts.

Lagstiftarna har tänkt på att myndigheter kan ge ut tidningar. I tryckfrihetsförordningen slås fast att en uppgift som lämnas in till en myndighet i syfte att publiceras i en periodisk skrift inte är allmän handling. Källskyddet går före principen om offentlighet.

Den 1 januari 2015 tog Myndigheten för tillgängliga medier över den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor i väntan på besked från regeringen om hur tidningens framtid ska lösas sedan den stiftelse som gett ut tidningen i 30 år lagts ned.

Jag var ansvarig utgivare för 8 Sidor när tidningen flyttade till myndigheten, och för mig var det självklart att vidta alla åtgärder för att skydda tidningens källor.

Det blev en pressad och jobbig tid för redaktionen.

Vi byggde in den lättlästa val­sajten Alla Väljare i 8sidor.se för att ge den samma grundlagsskydd som 8 Sidor och lät sajten och dess kommentarsfält ligga kvar på servrar utanför myndigheten. Vi införde särskilda rutiner för besök och post till redaktionen. Lokalerna byggdes om så att redaktionen fick ett rum med dörrar som gick att stänga. Vi hade ett separat IT-system. En utredning kom fram till att mejl till 8 Sidor borde gå via en separat server och att redaktionen skulle ha ett separat system för mobiltelefoni.

Havs- och vattenmyndigheten har nu anmälts till Justitie­kanslern, JK, för att en källa röjts. När myndigheten i ett senare skede i stället vägrade att lämna ut uppgifter överklagades beslutet. Offent­lighetsprincipen, som ska garan­tera medborgarna insyn i myndighetsutövningen, krockar med en uppgiftslämnares rätt till anonymitet.

Den som begärt ut handlingarna säger till tidningen Journalisten att lagen måste ändras.

Jag tror inte det. Problemet är att myndigheten felaktigt har hanterat uppgiften som en allmän handling.

Men frågan väcks om myndigheter kan ge ut tidningar. Jag har inte svaret på den frågan.

Jag vet att vi försökte. Jag vet att det var svårt.

I en dom från 2015 skriver Högsta domstolen att »skyddet för uppgiftslämnarens anonymitet har betydelse för till­gången till information och är därmed en förutsättning för att tryckfriheten ska fylla sin funktion i ett fritt och demokratiskt samhälle.«

För mig är det självklart att en tidning med ansvarig utgivare alltid måste prioritera källskyddet före allt annat. Annars riskerar vi att vår tryckfrihet, som i år firar 250 år, inte blir annat än vackra, tomma ord. För den betyder ingenting om männi­skor inte vågar berätta viktiga saker av rädsla att bli avslöjade.

Malin Crona var tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för 8 sidor. Nu är hon digital strateg på Rebel & Bird.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA