Jobbcoacher är arbetsförmedlingens enskilt största satsning när det gäller inköpta tjänster. Enbart under 2011 betalades 562 miljoner kronor ut till drygt 800 företag. För den senaste treårsperioden slutar notan på drygt 1,5 miljarder kronor, enligt Göteborgs-Posten, GP.

Men det finns inga bevis för att satsningen på jobbcoacher haft någon effekt. Enligt en utvärdering som Arbetsförmedlingen själv gjort hade personer med jobbcoach till och med svårare att få jobb än de som sökte jobb på egen hand. Bland dem som anlitade en jobbcoach fick 25 procent ett arbete tre månader efter att de skrivit in sig på Arbetsförmedlingen. Bland dem utan jobbcoach hittade 27 procent jobb, skriver GP. 

I studien ingick alla som fått jobbcoachning under september och oktober 2009. I myndighetens verksamhetsberättelse för förra året anges att fyra av tio hittar sysselsättning med hjälp av coacherna, skriver GP.

Trots det osäkra utfallet har Arbetsförmedlingen valt att gå vidare med jobbcoacher. Avtalen med de tidigare leverantörerna gick ut vid årsskiftet och nu pågår en ny upphandling. Arbetsförmedlingen budgeterar att coacher för cirka 30 000 deltagare kommer att kosta mellan 300 och 450 miljoner kronor i  år. "Orsaken till att coachning erbjuds är att Arbetsförmedlingen vill erbjuda alternativ och ge den arbetssökande en chans att välja formen på sitt stöd", säger Arbetsförmedlingens pressekreterare Fredrik Möller till tidningen.